Política Monetària

El BCE veu un «creixement sòlid», tot i que recomana «impulsos monetaris»

L'organisme financer europeu alerta dels riscos del renaixement del proteccionisme per a la bonança dels països de la UE

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016.    REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

European Central Bank (ECB) President Mario Draghi waits to address the European Parliament’s Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels, Belgium, June 21, 2016. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo / Francois Lenoir (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Banc Central Europeu (BCE) veu l’eurozona al bon camí, però considera que encara necessita impulsos de la política monetària per apropar-se a la meta d’una inflació lleugerament per sota del 2%. “Cal remarcar que les dades disponibles confirmen un creixement sòlid i amb una àmplia base a l’eurozona”, diuen les actes de la reunió de l’organisme els dies 25 i 26 de juliol.

“A més, cal ressaltar que la fortalesa de l’economia a la zona de l’euro genera confiança en què l’aproximació de la inflació a un nivell proper però inferior al 2% continuarà, però cal deixar clar que per arribar a això es requereixen encara impulsos monetaris notables”, s’agrega.

Les cites anteriors, preses de la intervenció de l’economista en cap del BCE, Peter Praet, recolzen el manteniment de moment de la política d’interessos baixos, tot i que alhora obre la perspectiva d’una tornada a mitjà termini a la normalitat en la política monetària. De moment, tal com l’ha deixat clar el BCE, els tipus d’interès baixos es mantindran, “almenys fins després de l’estiu del 2019 i en tot cas durant el temps que això es consideri necessari”.

Reducció de la compra de bons

El primer pas cap a la normalització, no obstant, es farà abans amb una reducció del volum del programa de compra de bons, previsiblement per al desembre d’aquest any, de 30.000 milions a 15.000 milions d’euros mensuals.

Notícies relacionades

Malgrat un alentiment del creixement a l’eurozona el primer trimestre del 2017, que s’atribueix abans que res a un debilitament dels impulsos del comerç exterior, el BCE considera quel’auge continuarà i que els riscos continuen sent moderats.

El principal risc és el renaixement del proteccionisme que, més enllà d’efectes directes derivats de la imposició d’aranzels sobre determinats productes, poden portar a un debilitament de la confiança en l’economia mundial. Les disputes comercials, apunta el BCE, ja han afectat diversos mercats borsaris, entre els quals destaca el cas xinès.