GUERRA ARANZELÀRIA

Els EUA i la Xina reobren negociacions comercials

Trump refreda les possibilitats d'avanç i manifesta que espera poc de les converses

zentauroepp44562783 file photo  u s  president donald trump speaks to reporters 180806182445

zentauroepp44562783 file photo u s president donald trump speaks to reporters 180806182445 / Jonathan Ernst

1
Es llegeix en minuts

Estats Units i la Xina ha reobert aquest dimecres converses entre alts dirigents dels dos països, però sense arribar al màxim nivell governamental, amb l’objectiu de contribuir a parar la guerra comercial i aranzelària en què es troben immersos. Les negociacions continuaran demà i tot i que el propi fet que es reuneixin ja és una notícia positiva, les possibilitats d’alguna mena d’acord són molt diferents segons la font. Mentre que el president nord-americà, Donald Trump, va afirmar dimarts passat que no confiava que sortís gran cosa d’aquestes negociacions, des de la part xinesa es van mostrar esperances en obtenir “bons resultats”.

Les converses les lideren el viceministre xinès de Comerç, Wang Shouwen, i el sotssecretari americà del Tresor encarregat d’assumptes internacionals, David Malpass, i tenen lloc a Washington. 

La temptativa de recuperar l’esperit negociador entre les dues potències té lloc només uns dies abans de l’entrada en vigor d’unes noves tarifes duaneres del 25% sobre productes xinesos valorats aproximadament en 16.000 milions de dòlars. Aquestes noves taxes afecten motos, tractors, peces per a trens, circuits elèctrics, motors i equipament agrícola. La resposta de Pequín ha sigut anunciar que posaran marxa aranzels per un import similar a productes nord-americans. Amb la nova onada d’aranzels, l’import total de productes xinesos afectats superarà el valor de 50.000 milions de dòlars. 

Notícies relacionades

Els dos dies de reunions seran de fet les primeres converses formals des que el secretari d’Estat de Comerç dels Estats Units, Wilbur Ross, es va reunir amb l’assessor econòmic xinès Liu He a Pequín al juny. La part xinesa va sortir convençuda d’aquelles trobades que s’havien rebaixat les tensions, però al cap de pocs dies Trump va anunciar que adoptaria les primeres represàlies comercials.

Els Estats Units mantenen un dèficit comercial d’uns 335.000 milions de dòlars amb la Xina i l’administració nord-americana es queixa de “pràctiques comercials deslleials” per part de la Xina, com transferències il·legals de tecnologia o l’escàs respecte als drets de propietat intel·lectual.