Política monetària

El BCE ja és amo del 22% del deute públic espanyol

L'adquisició de títols per més de 250.000 milions ha permès controlar la prima de risc

El Banc Central Europeu posarà fi al programa de compres el gener del 2019

tecnicomadrid43840672 draghi guindos reunion sintra bce bancos centrales

tecnicomadrid43840672 draghi guindos reunion sintra bce bancos centrales

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Gairebé el 22% del deute públic espanyol ja està en mans del Banc Central Europeu (BCE). L’autoritat monetària ha acumulat bons espanyols per import de 250.711 milions d’euros des que el març del 2015 va sortir en rescat del deute europeu amb un programa de compra d’actius del sector públic (PSPP per les sigles en anglès) que ha permès mantenir sota control la prima de risc de gran part dels països europeus.

Segons les últimes dades difoses pel BCE, l’organisme va adquirir al juliol 3.191 milions en deute públic espanyol, el 3,2% més que al juny, elevant l’import total per sobre dels 250.000 milions. Així, gairebé el 22% del deute espanyol ja està en mans del BCE, mentre que les entitats financeres nacionals en redueixen el pes a l’entorn del 16%. Un altre 44% correspon a inversors estrangers i la resta, a particulars espanyols.

El deute sobirà espanyol representa l’11,98% del total de 2,09 bilions d’euros injectats pel BCE en el marc del programa de compra d’actius del sector públic, que només el mes de juliol va afegir 25.020 milions d’euros al seu saldo

En concret, el deute espanyol és el quart amb més presència a la cartera del banc central, només per darrere dels 497.930 milions en bons alemanys, els 405.926 milions en bons francesos i els 352.805 milions en bons italians. Al contrari, els socis de l’euro amb menor presència a la cartera de deute adquirit entre març de 2015 i juliol de 2018 pel BCE van ser les petites economiesd’Estònia (7 milions),Xipre (214 milions) i Malta (1.097 milions).

Caducitat del programa

Amb tan elevada dependència del BCE, l’economia espanyola s’enfronta al repte del final del programa de compra de deute públic que, segonsl’anunciat el juny pel president de l’autoritat monetàriaMario Draghi, es produirà el gener del 2019. 

Després de la reunió del Consell de Govern del BCE de juny, Draghi va anunciar un pla per reduir de 30.000 a 15.000 milions l’import mensual de compra de deute públic i privat a partir d’octubre amb l’objectiu que les adquisicions finalitzin amb el tancament de l’any. 

El final del dopatge

El programa de compra d’actius és un dels anomenats ‘vents de cua’ que han afavorit el creixement de l’economia europea en general i de l’espanyola, en particular,  per la reducció de tipus d’interès i l’estalvi de despeses financeres tant al sector públic com en el privat (el BCE ha adquirit deute d’empreses europees per més de 165.000 milions). 

Notícies relacionades

A partir de gener, l’economia espanyola, una de les més beneficiades per l’anomenada “expansió quantitativa” (Quantitative easing, QE, segons la terminologia anglosaxona) haurà d’aprendre a funcionar sense el ‘dopatge’ que suposa la compra de deute.

No es coneixen els detalls sobre l’acabament del programa, però es preveu que el BCE conservarà en el seu balanç el volum de deute adquirit fins a final d’any i que anirà renovant els venciments dels títols fins que sigui possible emprendre una reducció gradual del balanç sense que això pertorbi de forma dràstica l’estabilitat econòmica i financera dels països de l’eurozona. Seguint amb el símil del dopatge, es podria dir que el BCE no augmentarà les dosis injectades però sí que mantindrà el nivell de prou droga per evitar els perjudicis de la síndrome d’abstinència.