Inserció laboral

Només una de cada quatre empreses catalanes ocupa becaris

Un estudi de la Cambra de Comerç de Barcelona insta les grans i mitjanes companyies a augmentar aquest percentatge

jcortadellas5997192 macro parc recerca biomedica de la universitat pom160309101916

jcortadellas5997192 macro parc recerca biomedica de la universitat pom160309101916 / MARINA VILANOVA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Només una de cada quatre empreses catalanes compta habitualment amb la figura del becari per reforçar les plantilles. Així ho constata un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i publicat en la Memòria Econòmica de Catalunya. La dada, concretament el 24%, prové d’una enquesta a més de 3.300 empreses catalanes per conèixer la percepció que tenen aquestes sobre la formació i competències dels graduats universitaris, i així analitzar el tipus de relació que estableixen amb les universitats.

L’informe també indica que el 14,2% de les empreses utilitza les borses de treball universitàries i només el 8% té convenis de col·laboració en projectes d’investigació. Així mateix, segons l’estudi, les competències més ben valorades per les empreses contractants són les tecnològiques digitals. També obtenen una bona valoració les habilitats comunicatives i d’expressió oral i escrita.

Altres competències com el treball en equip, el lideratge o la capacitat de negociació, així com les habilitats cognitives, com per exemple la resolució de problemes, les habilitats numèriques, o el pensament crític, reben una nota mitjana per part dels empresaris. On els becaris catalans tenen una assignatura pendent és en el coneixement de llengües, més concretament de l’anglès. 

Concentrats a les grans empreses

La mida de l’empresa i el sector d’activitat condicionen la probabilitat de trobar un becari. Fins al punt que aquesta col·laboració és més habitual en les empreses de més de 50 treballadors –gairebé el 43% col·laboren–, i al sector de la indústria –en què ho fan pràcticament el 40% de les empreses–.

En canvi, en l’extrem contrari se situen les empreses petites, on només el 9% col·labora amb les universitats, i les de sectors com la construcció i el comerç, amb percentatges del 20% i el 14%, respectivament. El tipus de col·laboració més habitual entre les empreses i la universitat són les pràctiques. Concretament, el 24% del total d’empreses catalanes acull estudiants universitaris en pràctiques.

El 14,2% de les empreses utilitza les borses de treball universitàries i només el 8% té convenis de col·laboració en projectes d’investigació. El tipus de col·laboració menys habitual és la participació en el disseny dels plans d’estudis, una tasca reservada per a poques empreses i habitualment de gran dimensió.

Recomanacions

Notícies relacionades

La Cambra de Comerç ha instat a augmentar el percentatge d’empreses que utilitzen la figura del becari, sobretot a les mitjanes i grans empreses on aquest “hauria de ser un dels objectius centrals en el seu compromís envers la societat”.

No obstant, la Cambra també ha enviat un encàrrec a l’informe a les universitats, a les que cita a prendre “mesures per adaptar-se millor a les necessitats del mercat laboral i, entre altres, augmentar les vocacions tecnològiques, millorar el nivell d’anglès i reduir al màxim les diferències entre la qualitat de l’ocupació per àmbits formatius, fent una publicitat més gran dels resultats esperats, tant en termes de qualitat de l’ocupació com a retributius”.