L'IPC se situa en el 2,2% i baixa una dècima al juliol

La inflació anota la vint-i-tresena taxa positiva en registre interanual malgrat haver moderat el seu ascens un 0,7% respecte al mes passat

Estadística destaca el menor encariment d'aliments, begudes no alcohòliques i transport aeri

1
Es llegeix en minuts
Jordi Jon Pardo

L’índex de preus de consum (IPC) ha moderat el seu ascens un 0,7% el mes dejuliol respecte al mes passat i baixa una dècima la seva taxa interanual, fins al 2,2%, segons ha publicat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

L’informe destaca que el mes de juliol ha sigut el vint-i-tresè mes que encadena l’IPC interanual en taxa positiva, per tant, els preus del mes passat van ser un 2,2% superiors als del juliol del 2017.

Baixada d’aliments, paquets turístics i transport aeri

Estadística assenyala que en la moderació interanual de l’IPC del juliol ha influït la baixada de preus d’aliments  com el peix, marisc i olis, així com el menor encariment de les begudes no alcohòliquesi fruita. En general, la variació d’aquests productes  ha descendit set dècimes, fins a l’1,8%.

Així mateix, la taxa interanual de lleure i cultura es redueix més d’un punt, fins a registrar un descens del 0,6%, sobretot per l’encariment delspaquets turístics el juliol de l’any passat.

També va contribuir a la moderació la baixada de dues dècimes del transport, que se situa amb una variació anual del 5,9%. Estadística assenyala el descens dels preus del transport aeri de passatgers i carburants en comparació amb l’any passat.

Pujada en la vivenda

En el costat oposat es troba  la vivenda, que creix més d’un punt percentual i se situa en el 3,7%, a causa de la pujada de l’electricitat, gas i gasoil per a calefacció, davant les baixades registrades fa un any.

Notícies relacionades

També van pujar un 2% hotels, cafès i restaurants, tres dècimes més que el juny, per la pujada dels allotjaments turístics.

2,3% a Catalunya

Per autonomies, la inflació més gran es produeix aCastella-la Manxa, amb el 2,6%; seguida de Cantàbria, amb el 2,5%; i Aragó, amb el 2,4%. A Catalunya és del 2,3%, una dècima menys que el mes anterior; i a Madrid del 2,2%, que coincideix amb la mitjana.