exclusió financera

Els bancs i les antigues caixes es repleguen de les regions més pobres

Les cooperatives han passat de no liderar cap mercat provincial per oficines a encapçalar-ne nou

El canvi es produeix en zones que es compten entre les de menys renda per càpita i més deshabitades

AL01 ALMERIA 19/08/2010.- Sede central de Cajamar en Almería donde la Asamblea General de de esta entidad ha aprobado hoy su fusión con Caixa Rural de Baleares, que supone el paso previo a la ejecución de esta operación, que será confirmada por una asamblea de la entidad balear. Este acuerdo dará lugar a una entidad con más de 50.000 millones de euros de volumen de negocio que se convertirá en la abanderada del Grupo Cooperativo Cajamar, según fuentes de esta entidad. EFE/Carlos Barba

AL01 ALMERIA 19/08/2010.- Sede central de Cajamar en Almería donde la Asamblea General de de esta entidad ha aprobado hoy su fusión con Caixa Rural de Baleares, que supone el paso previo a la ejecución de esta operación, que será confirmada por una asamblea de la entidad balear. Este acuerdo dará lugar a una entidad con más de 50.000 millones de euros de volumen de negocio que se convertirá en la abanderada del Grupo Cooperativo Cajamar, según fuentes de esta entidad. EFE/Carlos Barba / Carlos Barba (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Una de les conseqüències més temudes de la reestructuració bancària de l’última dècada era que les zones més despoblades i amb menys renda es quedessin sense accés directe als serveis bancaris. Tot i que no hi ha estadístiques precises, alguns indicadors apunten que així està passant, almenys en part. Malgrat que no ho reconeixen obertament, els quatre grans bancs tradicionals, i sobretot els set sorgits de les antigues caixes (tradicionalment més vinculades als seus territoris d’origen i amb més vocació d’inclusió financera de la població), s’estan replegant cap a les regions més riques i poblades. La prova és que les cooperatives de crèdit (un col·lectiu format bàsicament per desenes de caixes rurals, a més d’algunes entitats professionals com les d’enginyers i arquitectes) són actualment líders per oficines a nou províncies, quan fa tan sols quatre anys no ho eren en cap.

Aquestes entitats ostenten una quota mitjana del 30,8% en aquestes nou regions, cosa sorprenent ja que el col·lectiu de les cooperatives tot just compten amb entorn del 10% de totes les oficines operatives a Espanya. Des del 2014, Cajamar s’ha convertit en líder per sucursals a Almeria i Castelló, en substitució de la malaguenya Unicaja i Bankia, respectivament. Globalcaja, per la seva part, ha desbancat l’asturiana Liberbank a Albacete i Conca, així com Unicaja a Ciudad Real. Així mateix, les caixes rurals de Jaén, Sòria i Zamora han ascendit al primer lloc a les seves respectives regions a costa d’Unicaja, mentre que la de Castella-la Manxa ho ha fet a Toledo avançant Liberbank. A més, diferents cooperatives són les segones que més locals comercials tenen en 12 províncies i les terceres en 14.

Les nou regions liderades per cooperatives tenen uns punts en comú molt significatius. Així, totes tret de Sòria tenen un PIB per càpita inferior a la mitjana espanyola, set d'aquestes (totes tret de Sòria i Castelló) estan entre les 20 més pobres sobre un total de 50 i, d’aquestes, tres figuren entre les 10 amb menys renda. A més, totes tenen una dispersió de la població superior a la mitjana (entre 8,63 i 86,72 habitants per quilòmetre quadrat, davant el 92,04 del conjunt del país), així com un percentatge de població rural superior a la mitjana (entre el 22,1% i el 55,5%, davant el 20,3% espanyol).

Pobres i rics

Notícies relacionades

Si es pren la província més pobra per càpita d’Espanya, Badajoz, es comprova que l’entitat líder prové d’una caixa (Ibercaja); la segona és un petit banc regional (Banca Pueyo); la tercera i la cinquena són cooperatives; i només la quarta és una de les cinc grans entitats (Santander). A les 10 regions més pobres, almenys una cooperativa figura entre els cinc amb més sucursals en totes tret d’Alacant. Per contra, en 5 de les 10 províncies més riques per habitant (les catalanes i Madrid) no hi ha cap cooperativa entre les cinc primeres i en les altres cinc (les basques, Navarra i Burgos) només en figura una en aquests llocs de cap. A set d’aquestes regions riques lidera un dels cinc grans bancs (CaixaBank en sis i Satander en una) i en les tres restants, el banc sorgit de la caixa de la comunitat (Kutxabank a les tres províncies basques).

La situació és fruit del procés de fusions de l’última dècada, en què s’ha passat de 53 entitats considerades significatives a 12 (totes bancs i bancs de caixes, excepte el Banco de Crédito Social Cooperativo, una aliança de 19 caixes rurals liderades per Cajamar). El solapament de xarxes, l’excessiu creixement dels anys de la bombolla i la necessitat de reduir costos per combatre la caiguda d’ingressos pels baixos tipus d’interès ha provocat que el nombre d’oficines caigués a 27.228 al març, un 4,6% (1.325) menys que un any abans, un 41% (18.993) per sota del màxim assolit el 2008, i el nivell més baix des del setembre del 1981. La part del lleó d’aquest ajustament l’han realitzat les entitats que han protagonitzat unions, és a dir, els bancs i les caixes. Les cooperatives han cobert part dels buits que han deixat en algunes regions, si bé estan immerses en un procés de concentració que encara cal veure si tindrà un impacte similar en l’accés a la banca.