Finançament autonòmic

Catalunya és la tercera autonomia que més dona i la desena a rebre

La Generalitat denuncia que l'actual model de finançament continua perjudicant Catalunya

aragones

aragones

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya va ser el 2016 la tercera comunitat autònoma que més diners per càpita va aportar a Hisenda i la desena pel que fa a recursos rebuts. Així ho constata el Departament de Vicepresidència, d’Economia i Hisenda, que denuncia que l’estadística evidencia que "el model de finançament continua perjudicant Catalunya", segons afirma en un comunicat.

Els càlculs de la Generalitat es valen de dades publicades pel Ministeri d’Hisenda amb referència a l’exercici fiscal del 2016 i reflecteixen que un català va aportar al fisc comú espanyol un total de 2.663 euros, una xifra el 19,2% superior als2.233 euros de mitjana. En aquest sentit, l’autonomia que més va aportar va ser Madrid, concretament el 40%, per sobre de la mitjana, amb 3.129 euros per càpita. A l’altra banda de la balança, els que menys van aportar van ser els canaris, amb 912 euros. Una xifra el 59,8% per sota de la mitjana.

Si Catalunya va ser la tercera comunitat a aportar, la Generalitat destaca que va ser la desena a rebre. Concretament, un català aporta de mitjana 2.663 euros i rep de retorn 2.380 euros, és a dir, 283 euros menys, o el que és el mateix, el 10,6% menys. En aquesta comparativa, la comunitat que més va rebre el 2016 va ser Extremadura, amb 3.426 euros per càpita, i la que menys va ser Madrid, amb 1.984 euros.

Notícies relacionades

Catalunya va ser el 2016 una de les tres comunitats autònomes que van registrar un saldo negatiu entre recursos aportats i rebuts. Madrid va ser la que en va sortir més mal parada, ja que va donar 799 euros més dels que va rebre. La segona va ser les Balears, amb un saldo negatiu de 400 euros.

Als càlculs del ministeri la Generalitat hi ha afegit una estimació de balança segons el poder adquisitiu de cada territori. Segons aquesta estadística, Catalunya va ser el 2016 la segona autonomia que menys diners va rebre per habitant, l’11,7% menys que la mitjana i només superada per Madrid.