3,4% DEL PIB

L'economia catalana creixerà un 2,5% el 2018

La memòria anual del CTESC recomana l'increment de salaris i alerta de l'augment de la població en risc d'exclusió social i de l'"evolució preocupant" dels preus del lloguer

jcarbo37787730 torre agbar180507202913

jcarbo37787730 torre agbar180507202913 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) ha presentat la ‘Memòria socioeconòmica del 2017’ en la qual constata un creixement d’un 3,4% del PIB en aquest període i realitza una previsió d’un 2,5% per al 2018. Així ho ha explicat el president d’aquest organisme consultiu independent, Lluís Franco, que també ha alertat, entre d’altres, de l’augment de la població en risc d’exclusió social i dels increments en els preus del lloguer.

L’informe del CSTESC insta a l’increment de salaris, ja que en el context actual de creixement macroeconòmic hi ha "marge per a un creixement poc inflacionari dels salaris".

No obstant, aquesta inflació sí que podria arribar a causa de l’augment del preu de les matèries primeres i dels tipus d’interessosals EUA, juntament amb la desacceleració de l’economia xinesa i l’escalada internacional del proteccionisme comercial. Factors assenyalats per l’informe i sobre els quals insta les administracions públiques que "prevegin aquesta contingència" en el disseny de les polítiques econòmiques i pressupostàries.

Creix la macroeconomia i l’exclusió social

En matèria de pobresa material, l’informe contraposa l’augment del PIB català amb el també augment de la xifra fins al 28,5% del nombre de menors en risc d’exclusió social a Catalunya el 2017, una dada quatre punts superior respecte a l’any anterior. També alerta de l’increment del percentatge entre les persones més grans de 65 anys, que passa del 15% al 15,5%. En relació amb aquestes dades, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, un dels ponents en la presentació de l’informe, ha afirmat que és "una situació que ens ha de fer reflexionar com a país".

La temporalitat és una altra de les tendències a l’alça en el mercat laboral català de què alerta el CSTESC. Aquest fenomen "explica més d’un terç de la nova ocupació creada" i se situa per sobre de l’existent el 2008.

El CSTESC alerta dels efectes de la temporalitat, que connecta amb l’augment de la sinistralitat laboral, que al seu torn es concentra en els primers mesos de l’experiència laboral d’una persona en un lloc de treball. Concretament, el 40% dels accidents del 2017 es van produir en el primer any d’ocupació i el 14% entre el primer i el tercer mes.

"Evolució preocupant" dels lloguers

Un altre dels apartats de la memòria anual del CSTESC està dedicada a la temàtica de la vivenda, en la qual destacal’"evolució preocupant" del preu del lloguer. Un increment que xifra en un 9,9% el 2017 i sobre el qual insta les administracions a "aplicar mesurades que permetin contrarestar" aquesta tendència, davant del "perill de posar en risc l’accés a una vivenda digna per a les famílies amb menys recursos".

Notícies relacionades

L’informe també considera que les institucions públiques haurien de multiplicar per 3,2 l’actual parc de vivendes destinades a polítiques socials.