PROTECCIÓ SOCIAL

El Govern espanyol ampliarà els ajuts a aturats de llarga durada per atendre'n 42.000 sense prestació

Treball negocia un reial decret per estendre el subsidi, que costarà 50 milions d'euros

Valerio confia que la proposta s'aprovi en el Consell de Ministres del 3 d'agost

undefined44429754 valerio180725141117

undefined44429754 valerio180725141117 / Tamara Rozas

2
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

El Ministeri de Treball ampliarà els ajuts a aturats de llarga durada per atendre la necessitat de prop de 42.000 persones que s’havien quedat sense prestació malgrat continuar a l’atur i no tenir ingressos. Així ho ha avançat aquest dimecres la ministra de Treball, Magdalena Valerio, als mitjans de comunicació en una aturada de la seva primera conferència sectorial d’assumptes laborals amb les comunitats autònomes, en què ha explicat les línies mestres del ministeri. 

Valerio ha avançat que el Govern central està treballant en un esborrany d’un reial decret de llei que possibiliti estendre l’ajuda per a aturats de llarga durada recollida en els Pressupostos de l’Estat del 2018. No es tracta, doncs, d’una nova prestació, sinó d’un ajustament dels subsidis extraordinaris assistencials a l’atur, com el Programa d’Activació per a l’Ocupació (PAE) o el pla Prepara. Fonts de Treball han explicat que el decret modifica el text del PAE, de manera que les persones que van suspendre el cobrament d’aquesta ajuda de 430 euros mensuals, per exemple, perquè van començar a treballar, la puguin recuperar, malgrat que aquest programa d’ajuts ja no estigui en vigor perquè va decaure el 30 d’abril passat.

Aquesta nova mesura beneficiarà els prop de 42.000 aturats de llarga durada sense ingressos que s’havien quedat sense cap tipus de protecció i costarà al voltant de 50 milions d’euros, segons ha explicat la ministra. Valerio espera que aquest reial decret es pugui tancar en la pròxima taula sectorial amb les comunitats autònomes, que se celebrarà l’1 d’agost via telemàtica, per poder portar-lo després al Consell de Ministres del 3 d’agost per ser aprovat. Serà llavors quan es puguin conèixer els detalls de la iniciativa. El Govern espanyol també negociarà la proposta aquest dijous a la Taula de Diàleg Social que mantindrà amb els sindicats i la patronal. 

Reordenació del sistema de prestacions

Notícies relacionades

Dins de la reordenació del sistema de prestacions d’atur que prepara el Ministeri de Treball, es contempla també un subsidi per a persones més grans de 52 anys que estaran condicionats a les rendes personals que vindrà a substituir l’ajuda actual per a ciutadans més grans de 55 anys vinculada a rendes familiars. Així mateix, es treballa per elaborar un pla estratègic d’ocupació juvenil amb fons de garantia juvenil i un altre d’ocupació per a persones aturades de llarga durada de totes les edats, especialment per als més grans de 45 anys. Així mateix, Valerio ha assegurat que el seu departament abordarà la qüestió de gènere, ja que “les dones tenen més dificultats per accedir al mercat laboral” i “pateixen una alta parcialitat”. 

Aquestes han sigut les línies generals que Valerio ha transmès als representants de les comunitats autònomes en la reunió, de la qual ha sortit “molt satisfeta” perl’“esperit de col·laboració al marge del partit polític que governa” en cada regió.