Anar al contingut

ENQUESTA ATA

Un de cada tres autònoms no se n'anirà de vacances aquest any

Fa més de cinc anys que el 19,6% dels autònoms no disfruten de jornades de descans

Només el 9,9% dels que es poden permetre dies de festa aconsegueix desconnectar

Alicia Gracia

Un de cada tres autònoms no se n'anirà de vacances aquest any

Un de cada tres autònoms espanyols (33,1%) no se n’anirà de vacances aquest any. D’aquests, un de cada cinc (19,6%) fa més de cinc anys que no en fa i el 22,4% afirma que des que va engegar el seu negoci mai ha tingut més de quatre dies de descans. 

Així ho reflecteix una enquesta elaborada per l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) presentada aquest dimarts, que posa de manifest que un 48,8% dels treballadors per compte propi sí que s’agafarà uns dies a l’estiu i l’altre 18,5% disfrutarà d’uns dies però en altres dates. Això sí, d’aquells autònoms que asseguren que tindran vacances, tres de cada quatre (72,3%) se n’anirà per un període inferior als 15 dies i, d’aquests, la majoria (40,7%), ho faran per menys de vuit dies. 

Al contrari, d’aquest 31,1% del col·lectiu que afirma que no podrà anar-se’n de vacances el 2018, un 31,4% al·lega que tancar el negoci implicaria perdre clientela, un 26,9% no pot fer-ho per motius econòmics i un 25,4% no es pot permetre estar ni una sola setmana sense ingressos ja que el seu volum de negoci és baix (25,4%). 

Per sectors, els autònoms dedicats a l’agricultura i el transport seran els que menys vacances tindran, davant els treballadors per compte propi d’activitats professionals, de l’educació i la comunicació, que seran els que més dies de descans tindran. 

Difícil desconnexió

Dels autònoms que poden permetre’s tenir vacances, només  un 9,9% reconeix que aconsegueix desconnectar, mentre que un de cada tres afirma que malgrat estar de vacances està pendent del seu negoci. El 46,5% del col·lectiu afirma que intenta desconnectar durant aquests dies però sempre ha de dedicar-hi un temps, i el 4% afirma que aprofita les vacances per fer tasques referents a la feina que normalment no li dona temps a fer.

Quant a si el negoci estarà tancat mentre disfruta dels dies de vacances, el 42,7% afirma que tancarà durant aquests dies o no prestarà servei, davant el 51,2% que assegura que malgrat no ser-hi, el negoci estarà operatiu. D’aquesta última categoria, només el 3,1% afirma que contractarà algú perquè segueixi amb el negoci, mentre que el 16,1% confirma que continuarà treballant a distància i el 15,1% delegarà en un familiar la marxa del negoci durant la seva absència.