comptes públics

El veto de Casado al dèficit deixa sense 800 milions comunitats del PP

L'autonomia 'popular' més castigada seria Madrid, seguida de Galícia i Castella i Lleó

Montero afirma que el bloqueig obligarà a fer un "petit ajustament d'ingressos"

44399813 60

44399813 60

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

El veto al nou camí d’estabilitat anunciat pel nou líder del PP, Pablo Casado, deixarà sense més de 800 milions de despesa addicional comunitats  en les quals governa el seu partit, del total de més de 2.200 milions dels quals podrien disposar el conjunt de les autonomies.

El bloqueig previst al Senat, on els populars compten amb majoria absoluta, suposaria tornar alsobjectius de dèficit anteriors, establerts pel Govern de Mariano Rajoy i que tant la Comissió Europea coml’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) i altres organismes ja van alertar que no es compliria.

En tot cas, de consumar-se l’amenaça, les administracions públiques disposarien de cinc dècimes menys de dèficit (uns 6.200 milions), al situar-se de nou el límit en el 2,2% del producte interior brut (PIB) (el 2,7% acordat amb Brussel·les pel Govern) i, en concret, dues dècimes menys per a les autonomies i per a la Seguretat Social (uns 5.000 milions).

D’entre les comunitats governades pel PP, la més penalitzada serà Madrid, amb uns 477 milions menys de despesa; seguida per Galícia, amb 132 milions; i Castella i Lleó, amb 123 milions menys per destinar asanitat,  educació serveis públics. També afectarà autonomies com Múrcia (65,8 milions), La Rioja (17,7 milions) o Ceuta Melilla, 3,6 i 3,3 milions, al davant de les que també hi ha un govern popular.

"Petit ajustament d’ingressos"

En qualsevol cas, Catalunya, la comunitat amb més proporció del PIB total, seria la més afectada, amb uns 484 milions d’euros menys de capacitat de despesa, seguida de Madrid i Andalusia, amb uns 337 milions.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat que el Govern mantindrà les seves previsions i presentarà el Pressupost per al 2019, tot i que els populars vetin el camí d’estabilitat. En aquest cas, l’Executiu haurà de fer "un petit ajustament dels ingressos tributaris". Si no es poden obtenir més recursos per la via de la capacitatmés gran de marge de despesa que permet Brussel·les, ha explicat, caldrà buscar els ingressos "d’una altra manera".

De tota manera, ha insistit, que l’afectació per al Pressupost estatal, en cas d’haver de tornar al dèficit anterior "no és gaire", ja que es tracta d’una dècima del PIB, és a dir, uns 1.200 milions sobre un total de més de 125.000 milions. De fet, el sostre de despesa, en comptes d’experimentar un augment del 4,4%, com planteja inicialment el Govern de Pedro Sánchez, creixeria el 3,4%. 

Notícies relacionades

El càstig més gran serà tant per a les comunitats autònomes com per a la Seguretat Social, que s’embutxaquen el 80% del major marge de despesa prevista per a aquest any. Montero ha apel·lat a la "responsabilitat" del PP per permetre l’aprovació del nou camí de dèficit, menys restrictiva que l’anterior, "perquè el PSOE quan va estar en una situació similar va recolzar el Govern" per aprovar els objectius del 2017. Llavors, segons Montero, la situació era similar, i va servir per donar oxigen a les autonomies.

La idea del Govern no és només facilitar aquest respir a les comunitats en forma de més capacitat de despesa sinó oferir un avançament a compte del sistema de finançament que doti de més liquiditat a les comunitats. Tot això es comunicarà a les comunitats en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) que podria celebrar-se dimarts de la setmana que ve, l’últim dia de juliol.