Turisme

El turisme creixerà menys que el PIB el 2018, segons Exceltur

L'Aliança per a l'Excel·lència Turística rebaixa la seva previsió de creixement del 3,3% al 2,6%

turistas

turistas / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Després de deu anys davant del PIB d’Espanya i després de diversos anys de resultats rècord, el turisme canvia de rumb amb un alentiment del seu creixement i es quedarà l’any 2018 en el 2,6 % del PIB, set dècimes menys del que estava previst, i per sota de l’estimació de creixement del conjunt de l’economia, que se situa en el 2,7 %, segons el ‘lobby’ turístic Exceltur.

Aquest creixement inferior del que s'esperava es deu, segons Exceltur, a una combinació de factors "atípics" i "inesperats", com són les males dades turístiques del segon trimestre, en què el turisme va créixer al 2 %, quan l’any passat ho feia al 3,1 %; la recomposició del sector a Turquia, Egipte i Tunísia, que van tenir aquesta primavera 4 milions de turistes més que el 2017, les adverses condicions climatològiques i la celebració del Mundial de futbol, que va mantenir alguns "clients", com els anglesos, en suspens fins a l’últim partit.

No obstant, des d’Exceltur consideren que aquestes dades mostren un procés d’"estabilització de l’activitat turística" després de diversos anys de creixement molt expansiu i prefereixen posar el focus futur en la qualitat i no en la quantitat.

En aquest sentit, contrasta l’estancament de la demanda estrangera (0,5 % de pernoctacions) amb l’augment delsingressos  (4,7 %), gràcies a l’augment dels turistes de llarga distància (Estats Units, països de l’Est i Llatinoamèrica), que són "els que més contribució econòmica aporten" i els que van sostenir la baixada "econòmica" que van suposar els mercats tradicionals (Alemanya i Anglaterra) per la recuperació del Mediterrani.

Però també degut a un augment del 4,3% de la despesa mitjana per turista diari, en un context de caiguda de l’estada mitjana (-0,7 %), i l’augment del turista de negocis, a un ritme del 17 %, ja que són turistes que tenen una despesa mitjana en destinació de 214 € al dia, quan un turista mitjà es gasta 150 €, exposa el director d’estudis i recerca d’Exceltur, Óscar Perelli.

"El nou model que hem estat repetint no se centra a preocupar-nos per quantitats sinó per la despesa que puguin deixar-nos els turistes que vinguin. Calcanviar el xip a continuar batent rècords per aspirar com a segona derivada a una millora de la distribució dels resultats perquè el creixement és finit", va afirmar el vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda.

Turisme nacional

El turista espanyol va viatjar menys per Espanya en aquest segon trimestre si es compara amb l’any anterior, segons Exceltur, a causa de la pèrdua d’empenta del consum i una climatologia poc propícia, que va provocar una caiguda de l’1,4 % de les pernoctacions en allotjament reglats i d’un 1 % als hotels. A més, Perelli també va precisar que l’augment de les vivendes turístiques, que xifren en un 30 %, ha fet efecte en la baixada de la demanda interna.

No obstant, els viatges de turistes espanyols a l’exterior van augmentar un 11% a causa de les noves connexions aèries, així com també els desplaçaments interiors (11,7% amb avió i 1,8% amb tren) a causa dels negocis i els viatges d’un dia.

Perspectives d’estiu

Notícies relacionades

En els mesos que comencen s’espera una “lleugera acceleració del creixement” respecte al mateix període del 2017. De fet, gairebé la meitat dels empresaris enquestats (45%) esperen millorar les seves vendes respecte a l’estiu anterior, degut que, malgrat la desacceleració de la demanda estrangera, la contribució és més alta.

Les destinacions d’interior com el País BascGalícia València seran les que més milloraran les seves xifres respecte a l’any anterior, mentre que les Balears les Canàries acusaran un cert alentiment en la seva activitat, tant en vendes com en resultats.

Temes:

Turisme