a falta de la firma final

La UE i el Marroc tanquen un nou acord pesquer

 

  / AP / ROBERT BUKATY

2
Es llegeix en minuts

La Unió Europea i el Marroc van finalitzar aquest divendres les seves negociacions per renovar l’acord de pesca entre les dues parts, que va expirar el passat 14 de juliol, i iniciaran ara els procediments interns necessaris perquè el preacord sigui ratificat com més aviat millor. "El Regne del Marroc i la Unió Europea han acordat el contingut del futur acord de pesca sostenible i el seu protocol d’aplicació", van informar Brussel·les i Rabat en un comunicat conjunt al final de la cinquena ronda de negociació entre les dues parts. "Les dues parts s’han posat també d’acord sobre les disposicions i millores aportades a aquests textos amb l’objectiu de maximitzar els beneficis per a les poblacions locals de les zones involucrades, respectant els principis de gestió sostenible dels recursos pesquers i d’equitat", han afegit.

Brussel·les i Rabat començaran la setmana que ve els seus respectius procediments legislatius amb l’objectiu que el nou acord pugui ser ratificat com més aviat millor, segons ha informat la Comissió Europea. En l’àmbit europeu, el nou pacte ha de ser aprovat pel ple del Parlament Europeu, que no es reuneix de nou fins al setembre, i pels estats membres.

Tant la UE com el Marroc han celebrat l’"esperit constructiu" amb què s’han desenvolupat les negociacions, que van començar el mes d’abril. "Confirma el compromís de les dues parts amb el reforç de la seva associació en dos sectors estratègics: l’agricultura i la pesca marítima", han destacat.

Sàhara Occidental

Notícies relacionades

El nou pacte pesquer inclou les aigües territorials del Sàhara Occidental, segons han confirmat a Europa Press fonts comunitàries. Una sentència del Tribunal de Justícia de la UE (TUE) va dictaminar en el seu dia que el tractat pesquer entre les dues parts és vàlid sempre que no ho faci. La Unió Europea, no obstant, interpreta que és possible estendre l’acord a les aigües del Sàhara Occidental sempre que es compleixin certes condicions, com que beneficiï la població local i que aquesta sigui consultada. La flota comunitària es va veure obligada a aturar diumenge passat la seva activitat en aigües marroquines a l’haver expirat l’acord anterior. El protocol de pesca entre la UE i Rabat va entrar en vigor el febrer del 2007 per un període de quatre anys i ha sigut renovat en dues ocasions, l’última el 2013.

El pacte anterior permetia l’accés a aigües marroquines a unes 120 embarcacions comunitàries d’onze països de la UE i Espanya és l’Estat membre més beneficiat. A canvi, el bloc comunitari pagava a Rabat 30 milions d’euros a l’any: 16 milions per l’accés a les aigües i 14 milions per recolzar el sector pesquer marroquí.