Consell de Ministres

El Govern eleva la pensió més d'un 7% a les vídues amb menys ingressos

Suposarà una despesa addicional de 1.382 milions d'euros més a l'any

Uns pensionistes caminen pel passeig de Sant Joan de Barcelona.

Uns pensionistes caminen pel passeig de Sant Joan de Barcelona. / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el reial decret que desenvolupa la pujada de la base reguladora de la pensió de viduïtat des del 52% al 56% a les persones amb 65 anys o més que no percebin cap altra pensió pública. A partir de l’1 de gener del 2019, la base reguladora d’aquestes pensions pujarà des del 56% al 60%.

La ministra d’educació i portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha explicat en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que d’aquest increment es beneficiaran 465.000 persones, la majoria dones, que veuran incrementada la seva pensió de viduïtat un 7,7% a partir de l’1 d’agost d’aquest any, quan la base pujarà al 56%, i un altre 7,1% des de l’1 de gener de 2019, quan la base reguladora augmentarà fins al 60%.

Amb aquesta pujada es desenvolupa la disposició addicional trentena de la reforma de pensions del 2011, en què es contemplaven millores per a les pensions de viduïtat de majors de 65 anys amb menys ingressos. El govern de Mariano Rajoy va anar ajornant-ne compliment any rere any a través de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat.

En concret, aquesta disposició establia que el Govern adoptarà les mesures reglamentàries que calguin perquè la quantia de la pensió de viduïtat a favor de pensionistes amb 65 anys o més que no percebin cap altra pensió pública equivalgui al 60% de la base reguladora (ara és del 52% amb caràcter general), sempre que no percebin ingressos per fer treballs per compte d’altri o per compte propi ni tampoc rendiments o rendes que, en el còmput anual, superin el límit d’ingressos que estigui establert en cada moment per ser beneficiari de la pensió mínima de viduïtat.

La disposició establia que la pujada fins al 60% de la base reguladora es duria a terme de forma progressiva i homogènia en un termini de vuit anys.

Finalment, i segons el que s’ha recollit en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018, aquesta pujada es fa en dos anys per complir amb els terminis establerts: la base reguladora augmentarà des del 52% al 56% a partir de l’1 d’agost d’aquest any i pujarà des del 56% al 60% l’1 de gener de 2019.

Per a la Seguretat Social, l’aplicació de la base reguladora del 56% suposa un augment de la despesa estimada de 301,31 milions d’euros des de l’1 d’agost al 31 de desembre del 2018.

A partir del 2019, quan culmini la pujada fins al 60%, l’augment de la despesa anual per al sistema de la Seguretat Social serà de 1.382 milions d’euros a l’any.

En el cas que siguin pensions complementades a mínims, no percebran variació en la paga, ja que l’Estat complementa addicionalment la pensió fins a un mínim que es fixa anualment en els Pressupostos Generals de l’Estat. Per tant, aquesta millora s’absorbeix parcialment o totalment en el complement que abona l’Estat.

Notícies relacionades

La millora aprovada és independent de la pujada addicional de les pensions que s’aplicarà amb efectes retroactius de l’1 de gener passat i que amb caràcter general suposa un augment de l’1,35% (que se suma al 0,25% aplicat al gener).

En el cas de les pensions mínimes, la pujada addicional serà del 3% (2,75% + 0,25%) en totes les modalitats. Aquestes pujades ja han sigut aprovades en els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2018.