Conflicte laboral

CCOO protagonitza en solitari una vaga en el tèxtil de tot Espanya

La UGT arriba a un preacord amb la patronal del sector amb increments per sota del pactat en el IV AENC i no secunda les aturades

 

  / REUTERS / ALBERT GEA

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

CCOO xifra en el 70% el seguiment a Catalunya de la convocatòria de vaga en l’àmbit estatal en el sector del tèxtil, sense facilitar encara dades del conjunt d’Espanya. El tèxtil ha sigut l’escenari d’un parèntesi en la unitat sindical de les dues organitzacions amb més representació entre els treballadors després de la firma del IV Acord d’Ocupació i Negociació Col·lectiva (AENC), en què laUGTha acceptat un preacord de nou conveni amb la patronal amb increments per sota del mínim del 2%.

Dimecres a la tarda la UGT va firmar uns increments salarials del 2% per als anys 2018 i 2019 i de l’1,8% el 2020, els tres anys de vigència que tindrà el nou conveni quan es formalitzi el text definitiu, previst per al 10 de setembre. En els increments del 2018, dues dècimes per sota del mínim acordat en el IV AENC per sindicats i patronals, rau la divergència que ha provocat que CCOO convoqués una vaga estatal en el sector.

Les actes de les reunions certifiquen les diferències d’opinió entre la part social, en què CCOO va tractar durant les negociacions d’elevar aquest 1,8% del 2020 al 2% i ampliar la reducció de jornada del col·lectiu conegut com a ‘cinquè torn’, que en el preacord firmat per la UGT queda en 1.746 hores, amb una reducció de 4, 5 i 6 hores els anys de vigència. També s’han tancat increments del salari mínim intertèxtil del 3% en cada un dels anys.

Els auxiliars, la categoria de la discòrdia

Notícies relacionades

Una altra de les conseqüències dels increments salarials del preacord és que la categoriad’auxiliars no arriba als 933 euros mensuals, que, dividits en les 15 pagues que té el sector, estan per sota dels 14.000 euros de salari mínim per conveni acordat a l’AENC. Una línia vermella per a CCOO, sobretot per l’"alta feminització" existent en aquestes categories professionals.

La UGT ha acceptat les condicions, atesa la resta d’"increments significatius que s’han aconseguit en unes negociacions encallades, i la reducció de jornada pactada, que, tenint en compte la proporció d’hores treballades, equipara els salaris mínims a l’AENC," afirma Moisés Fortuny, secretari de la UGT-FICA de Catalunya.  

Temes:

UGT CCOO Vagues