Transports

Els treballadors de Ryanair mantenen la vaga després d'una reunió amb la companyia

L'aerolínia irlandesa amenaça d'anar-se'n d'Espanya, segons els sindicats

zentauroepp40502876 ryanair commercial passenger jets are seen at barcelona el p180213122007

zentauroepp40502876 ryanair commercial passenger jets are seen at barcelona el p180213122007 / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La vaga de tripulants de cabina de Ryanair convocada per als dies 25 i 26 de juliol es manté sense canvis després d’una reunió, convocada per la Direcció General de Treball, entre els representants dels sindicats USO Vol i Sitcpla i de l’aerolínia per intentar mediar entre tots dos, sense cap èxit.

Una cosa que ja s’intuïa a l’inici d’una reunió que ha durat més de dues hores i mitja, segons avançava a la seva arribada a la seu de la Direcció General de Treball un dels protagonistes, el responsable de vol del sindicat USO Sector Aeri, Ernesto Iglesias: "No sembla que l’empresa estigui molt per la feina, nosaltres estem oberts fins a l’últim moment a dialogar, i buscar acords i solucions, però l’empresa ja ens va manifestar en el seu moment que va a la guerra".

I així es van mantenir durant tota la reunió, malgrat l’esforç de la directora general de treball, Concepción Pascual, i del subdirector general de relacions laborals, Rafael Martínez de la Gándara, que "han suat la samarreta", segons el representant del sindicat Sitcpla, Antonio Escobar, "però que no ha servit per res".

Les posicions d’aerolínia i treballadors són antagòniques i mentre els treballadors reclamen a la companyia que accepti "d’una vegada per totes" el compliment de l’Estatut dels Treballadors i la Llei Orgànica de Llibertat Sindical, és a dir, que s’acullin a la legislació espanyola. La companyia es regeix per la legislació irlandesa i no reconeixen que un mateix sindicat pugui representar treballadors de l’aerolínia i els que estan externalitzats i pertanyen a altres empreses.

A Espanya, dels 1.813 tripulants de cabina que té la companyia irlandesa, un 75 % estan externalitzats, en diferents agències o empreses de treball temporal, segons els sindicats. Per la qual cosa Ryanair situa cada representant d’aquestes agències a negociar de manera independent amb la companyia.

Ryanair va plantejar aquest dimecres la mateixa posició que el passat mes de febrer, segons els treballadors, per la qual cosa aquests han decidit no desconvocar la vaga. Per la seva part, Ryanair, després de cancel·lar 600 vols a Espanya durant els dies de la vaga, han plantejat la possibilitat de sortir d’Espanya: "Han amenaçat que si no poden mantenir aquí aquest model de negoci amb les condicions que volen, se n’hauran d’anar", van afegir els representants sindicals.

Denúncia a l’empresa

Els sindicats USO i Sitcpla van interposar dimarts a la matinada una denúncia al jutjat i en la inspecció de treball a Ryanair a causa que aquesta ha enviat, segons expliquen, a tots els treballadors de la companyia un correu preguntant-los si aniran a la vaga o no els pròxims dies 25 i 26 de juliol.

Notícies relacionades

"Això és un delicte, va en contra del dret de vaga a Espanya, i els ha importat bastant poc, han preguntat als treballadors quins dies van a la vaga i quins dies no", va afegir Iglesias.

Serveis mínims

D’altra banda, els sindicats denuncien que ja han enviat dues cartes al ministeri de Foment en les quals els expliquen la "necessitat imperiosa" de mantenir una reunió amb ells, com ho ha fet Ryanair, per explicar "la naturalesa" d’aquesta companyia, ha necessitat Antonio Escobar, però no han rebut resposta.