sanció històrica

Multa rècord a Google: 4.340 milions d'euros

La Comissió Europea conclou que ha abusat de la seva posició dominant al mercat a través del seu sistema Android

Es tracta de la sanció més gran imposada mai pels serveis de la competència europeus a una empresa

zentauroepp44367955 eu commissioner margrethe vestager holds a press conference 180718201721 / Olivier Matthys

zentauroepp44367955 eu commissioner margrethe vestager holds a press conference 180718201721
googlemov

/

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La nova multa contra el gegant tecnològic Google ja té xifra: 4.300 milions d’euros. Després de tres anys d’investigació, la Comissió Europea ha conclòs que la multinacional nord-americana ha abusat de la seva posició dominant al mercat a través del seu sistema operatiu Android, utilitzat per més del 80% dels dispositius mòbils intel·ligents, i per això haurà d’abonar la sanció més gran imposada mai per la UE a una empresa. La multa equival al 4,5% de la seva facturació de la companyia l’any passat.

Es tracta de la quantitat més voluminosa imposada en la història dels serveis de la competència europeus, tant per abús de posició dominant al mercat com per càrtel. A més, supera amb escreix la que va imposar Brussel·les el 27 de juny de 2017 a la mateixa empresa –2.424 milions d’euros– per abusar també de la seva posició dominant en el mercat de recerques d’internet a l’afavorir el seu sistema de comparació de preus Google Shopping en detriment dels seus rivals. La sanció que tenia fins ara el rècord ascendia a 3.807 milions d’euros per un càrtel de camions que durant anys es va dedicar a pactar preus i que ha obligatDaimler, DAF, Volvo/Renault, Iveco  i Scaniaa pagar.

Notícies relacionades

La investigació sobre el sistema operatiu Android va arrencar el 2015 i un any després l’Executiu comunitari va remetre a l’empresa un plec de càrrecs en què acusava la companyia d’obligar els fabricants de telèfons mòbils intel·ligents i tauletes a carregar el seu sistema de recerca Google Search i que fos el cercador predeterminat per defecte si volien preinstal·lar també el Google Play Store, la seva botiga d’aplicacions, cosa que reforçava la seva posició de dominància. Més de 1.300 milions de telèfons i tauletes utilitzen actualment el sistema Android, cosa que significa que Google domina més de 85% del mercat, en contrast amb el sistema iOS explotat per Apple.

Un altre cas pendent

És el segon cas en un any que fa referència a la companyia que resol la comissària de competència, Margrethe Vestager, tot i que no serà l’últim. La Comissió manté un tercer cas obert perquè sospita de l’ús de pràctiques monopolístiques del gegant a través de la seva plataforma de publicitat ‘online’ Adsense for Search. La decisió coincideix amb un moment extremadament complicat per a les relacions entre la Unió Europea (UE) i els EUA a causa de la guerra comercial en potència que plana sobre els dos continents per la imposiciód’aranzels a l’acer i alumini europeu. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, visitarà dimecres vinent25 de juliol la Casa Blanca per entrevistar-se amb Donald Trump i aquest nou cas pot afegir més gasolina a les relacions.