Estudi de PwC

Els directius espanyols insten a aprofundir en la unió bancària europea

Un estudi de PwC constata que "ningú" dubta de la fortalesa de la zona euro a llarg termini

La Unió Monetària europea necessita un 'superministre' de Finances, segons els experts i directius espanyols

a01 AMSTERDAM (NETHERLANDS), 22/04/2016.- La directora gerente del Fondo Monetario Internacional (FMI), Christine Lagarde (i), conversa con el presidente del Banco Central Europeo (BCE), Mario Draghi, durante una reunión informal de los ministros de Economía y Finanzas de la Unión Europea, en el Scheepvaartmuseum de Amsterdam, Holada, hoy, 22 de abril de 2016. Los ministros abordan, entre otros asuntos, las negociaciones entre Grecia y sus acreedores para cerrar la primera revisión del tercer rescate y mantienen una discusión genérica sobre los últimos datos de déficit. EFE/BART MAAT

a01 AMSTERDAM (NETHERLANDS), 22/04/2016.- La directora gerente del Fondo Monetario Internacional (FMI), Christine Lagarde (i), conversa con el presidente del Banco Central Europeo (BCE), Mario Draghi, durante una reunión informal de los ministros de Economía y Finanzas de la Unión Europea, en el Scheepvaartmuseum de Amsterdam, Holada, hoy, 22 de abril de 2016. Los ministros abordan, entre otros asuntos, las negociaciones entre Grecia y sus acreedores para cerrar la primera revisión del tercer rescate y mantienen una discusión genérica sobre los últimos datos de déficit. EFE/BART MAAT / BART MAAT (EFE)

2
Es llegeix en minuts

El futur de la Unió Econòmica i Monetària (UEM) no està en risc, però passa per establir la figura d’un 'superministre' de Finances, a més d’un Tresor comú i una harmonització fiscal. El 70,1% dels experts, directius i empresaris espanyols consultats per PwC consideren imprescindible un ministre de Finances comú a tots els països de la UE, segons l’informe 'Consenso Económico' corresponent al segon trimestre del 2018.

Entre els experts consultats per PwC hi ha unanimitat en el fet que l’euro no desapareixerà. No obstant, el 47,1% considera que són necessaris "canvis radicals" en els mecanismes de transferència de recursos i de mutualització de riscos, davant un 31,8%, que opina que tot seguirà igual i s’adheriran nous membres, i un 17,6% que avança que hi haurà certs estats que deixin d’utilitzar la moneda comuna.

Fortalesa de la UEM

En relació amb la resistència a les crisis econòmiques, el 48,3% creu que la UEM està més ben preparada, davant un 34,5% que pensa que està igual que abans i un 12,6% que assegura que és pitjor que abans del 2008. Malgrat aquesta discrepància, hi ha un consens més gran respecte a les mesures que podrien millorar la UEM i avançar en la unió bancària. En aquest sentit, fins al 79,3% pensa que convindria tenir un sistema europeu d’assegurances de dipòsits i un "suport fiscal creïble" per al fons de resolució de crisis bancàries que ajudi a "trencar el bucle entre el risc bancari i sobirà".

Mecanismes

D’altra banda, l’àmplia majoria dels experts veu de forma positiva constituir un "mecanisme europeu d’estabilització del cicle econòmic" on entrarien mesures com un fons europeu d’inversions o un subsidi d’atur europeu. Aquestes polítiques serien només "bones" per a un 58,6%, mentre que un 36,8% les considera "imprescindibles" per evitar crisi de deute sobirà.

Balança comercial

Notícies relacionades

Respecte a Espanya, les expectatives favorables sobre les exportacions han caigut fins al 59,5% des del 79,3% que es va registrar en l’enquesta de l’informe anterior. Aquesta caiguda en les perspectives dels mercats exteriors es deu, principalment, a l’auge de les tensions proteccionistes en el context internacional. En aquest sentit, respecte a l’anterior 'Consenso Económico' el proteccionisme passa a ser un risc per al 78,5% dels consultats, davant el 20,6% anterior. De la mateixa manera, l’equilibri geopolític ara és percebut com una amenaça per un 59,1% dels consultats, davant el 32% anterior.

Opinió sobre el futur

El moment actual de l’activitat espanyola és qualificat com a "bo" per un 89,1%, fins a un 59,4% espera que per d’aquí un any aquesta perdi vigor. Finalment, el 83,3% creu que el PIB espanyol s’accelerarà i tancarà el 2018 amb un creixement d’entre el 2,5% i el 3%. De cara al 2019, la incertesa és més gran, per la qual cosa la meitat estima que l’economia mantindrà l’ímpetu amb el mateix nivell de creixement, mentre que l’altra meitat creu que es produirà un alentiment i creixerà per sota del 2,5%.