MEMÒRIA ECONÒMICA

L'economia catalana assoleix ja el nivell d'abans de la crisi

Catalunya creix més que la resta d'Espanya i aconsegueix un PIB per càpita del 2007, entorn dels 29.500 euros per persona

GRAF67011. MADRID (ESPAÑA), 09/07/2018.- El presidente de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durante su comparecencia ante los medios de comunicación en la librería Blanquerna de Madrid, tras su reunión de esta mañana con elo Presidente del bobierno Pedro Sáchez en el Palacio de la Moncloa.-EFE/Juan Carlos Hidalgo / Juan Carlos Hidalgo (EFE)

GRAF67011. MADRID (ESPAÑA), 09/07/2018.- El presidente de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, durante su comparecencia ante los medios de comunicación en la librería Blanquerna de Madrid, tras su reunión de esta mañana con elo Presidente del bobierno Pedro Sáchez en el Palacio de la Moncloa.-EFE/Juan Carlos Hidalgo
quim-torra-memoria-economica-de-catalunya

/

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Catalunya continua creixent més que Espanya. En vista de les previsions més malastrugues derivades de la crisi secessionista de l’any passat, que anunciaven un retrocés de l’economia catalana, les dades contradiuen en gran manera aquests anuncis. La Memòria Econòmica de Catalunya presentada aquest divendres a la Llotja de Mar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que el creixement econòmic va arribar al 3,4% l’any passat, va consolidar el seu paper de motor a la resta d’Espanya i va confirmar que "la recuperació de Catalunya té uns fonaments sòlids als quals s’hi han sumat les condicions favorables de l’entorn exterior".

PIB per càpita

Segons l’estudi, el PIB per càpita "ha assolit el nivell que tenia abans de la crisi el 2007", fins als 29.500 euros per persona. El ritme de creixement més gran del PIB de Catalunya respecte a la mitjana estatal, per cinquè any consecutiu, ha fet que el pes de l’economia catalana suposi ja el 19,2% de l’economia espanyola, el percentatge més alt des de l’inici de segle.  

El millor comportament de l’economia catalana respecte al conjunt de l’Estat s’explica pel sector industrial, un fet que posa de manifest el procés de reindustrialització que s’està produint en la nostra economia, ja que el pes de la indústria en l’economia catalana puja fins al 22,1%, el percentatge més alt des del 2008.

Àrees més dinàmiques

Las conclusions de la Memòria Econòmica, patrocinada pel Banco Santander, són positives i esbossen un panorama més optimista que l’imperant en els últims mesos. En l’acte presidit per Quim Torra, hi van participar també Miquel Valls, president del Consell de Cambres de Catalunya, i J. Maria Martínez, director institucional del Banco Santander. Carmen Poveda, directora de la Memòria Econòmica, va destacar el paper del sector industrial en la bona marxa de l’economia. Juntament amb l’auge de la indústria, amb alta activitat de les tecnologies de la informació, han contribuït en aquest creixement la diversificació creixent dels mercats exteriors, l’augment del turisme estranger i l’alça de l’activitat constructora. 

Les incerteses

Notícies relacionades

Els aspectes en els quals ha retrocedit l’economia catalana en els últims 10 anys són bàsicament l’esforç en recerca i desenvolupament per part de les empreses, la pèrdua de poder adquisitiu i l’augment de la desigualtat. 

"No només s’inverteix menys en recerca, sinó que, a més, el percentatge d’empreses que realitzen innovacions tecnològiques continua baixant", asseguren els autors de l’estudi. Segons l’INE, només el 14,3% del total d’empreses van fer innovacions tecnològiques el 2016, enfront del 27,4% el 2007.