sobretot en educació i sanitat

El Govern preveu una oferta d'ocupació pública de 30.000 places a la tardor

La major part dels llocs a cobrir correspondran a Ensenyament i a l'Institut Català de la Salut (ICS)

Les habilitats informàtiques seran obligatòries per als aspirants

44279671 601

44279671 601 / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha anunciat aquest dijous que el Govern aprovarà una oferta d’ocupació pública de prop de 30.000 places a la tardor. En la seva primera comissió al Parlament per explicar els eixos del seu departament, Puigneró ha detallat que aquesta convocatòria es desglossarà en 4.323 funcionaris d’administració i tècnics; 685, de laborals; 15.658, docents, i 9.307, estatutaris de l’Institut Català de Salut (ICS).

La intenció del Govern és ara revertir part de les retallades i reduir la temporalitat en l’Administració pública, que ja havia anunciat a la primavera del 2017 però que el procés independentista va deixar en suspens.

Els grups parlamentaris de l’oposició han reclamat també l’abonament de les pagues que encara deu l’Administració als funcionaris i l’abonament complet de les baixes laborals des del primer dia. Puigneró s’ha compromès a revertir-les però ha atribuït a un problema amb les finances generals de l’Estat que es pugui donar una data concreta.

En el que sí que ha insistit és en la necessitat de crear un Codi Ètic del servei públic de Catalunya, amb “més regulació dels conflictes d’interessos” en el personal contractat per l’Administració pública, i mecanismes per seguir el seu compliment. I de la creació d’una “carta de serveis del sector públic” per saber què es pot esperar de les administracions.

Digitalització de processos administratius

“Crearem una administració del segle XXI, no en reformarem una del XX”, ha dit en els seus anuncis de la digitalització completa de processos que ha de derivar, va dir, en una “Administració sense papers”. En aquest sentit, també ha proposat un nou model de relacions laborals públic, que permeti per exemple el teletreball que cristal·litzarà en una nova llei del sector públic.

Puigneró proposa que per a aquesta nova contractació laboral s’obligui que els aspirants puguin provar les seves competències digitals, a través del carnet europeu o una altra certificació que ja s’estudiarà en el tràmit. La prova d’aquesta habilitat tècnica seria obligatòria en les noves contractacions i un mèrit en els ascensos. El seu objectiu, va explicar, és que renovin "digitalment" les plantilles, que ara, va explicar, tenen una mitjana d’edat de 46 anys.

Notícies relacionades

El nou conseller també proposa potenciar els programes de la compra pública innovadora i els sistemes de gestió digital. Pretén incorporar noves tecnologies als processos administratius, com el blockchain, que va potenciar en la seva època de secretari de Societat de la Informació. També pretén que molts tràmits, fins i tot amb signatura electrònica, puguin fer-se des del mòbil, i la creació d’un espai virtual propi per a l’Administració catalana, un “núvol” privat per a totes les administracions. 

Actualment, la majoria d’aquests serveis d’infraestructures tecnològiques estan externalitzats a grans empreses informàtiques (T-Systems, IBM, HP...) i no es va donar cap pista que això hagi de canviar. Puigneró es va pronunciar sobre les peticions d’utilitzar programari lliure, com ha fet l’Ajuntament de Barcelona, però amb reserves. “Ni tot és meravellós ni tot és un desastre, s’ha de mirar què és més eficaç. Però no podem convertir la Generalitat en una aplicació de programari lliure perquè tindríem altres problemes”, va dir.