L'APOSTA DE L'ASSOCIACIÓ

Els autònoms d'ATA proposen estímuls fiscals per elevar les quotes a la Seguretat Social

El president, Lorenzo Amor, suggereix que la quota dels autònoms societaris la pagui l'empresa

L'associació que representa el col·lectiu preveu que la mesura injectarà 2.000 milions addicionals a l'any

undefined27825574 lorenzo amor180712132926

undefined27825574 lorenzo amor180712132926

2
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

Set de cada deu autònoms societaris augmentarien la seva base de cotització si la quota que paguen a la Seguretat Social fos una despesa deduïble per a l’empresa i no una despesa per al mateix treballador per compte propi com passa actualment. Així ho ha assegurat aquest dijous el president de la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, que ha previst que aquest estímul fiscal suposaria una injecció addicional de“2.000 milions d’euros anuals” a la Seguretat Social.

D’aquesta manera, ATA suggereix que els autònoms societaris –és a dir, aquells treballadors per compte propi que posen en marxa una empresa (societat mercantil), tenen més d’un 25% de les accions totals i compleixen funcions de gerència– no paguin les seves pròpies cotitzacions, sinó que sigui la mateixa empresa la que dedueixi el 100% de la quota. Actualment, el 86% dels autònoms cotitzen a la base mínima.

Dins també de l’àmbit fiscal, ATA ha celebrat que el Govern eximeixi els autònoms de la pujada general d’impostos anunciada aquesta setmana per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Concretament, Lorenzo Amor s’ha centrat en la necessitat d’excloure el col·lectiu d’autònoms de la pujada impositiva que planeja sobre el dièsel (denominat ‘impost verd’), ja que aquests utilitzen “vehicles professionals”. Com a solució, el president d’ATA ha proposat que s’articuli una mesura que“bonifiqui el gasoil”a aquells professionals “que tinguin targeta administrativa de transport”. 

Notícies relacionades

Entre les mesures prioritàries que ATA reclama al Govern de Pedro Sánchez, destaca la relativa a la morositat i la “necessitat d’establir un règim sancionador” a les empreses i administracions públiques que no compleixen amb els terminis que estableix la llei, ja que el 41,7% dels enquestats reconeix haver-se vist afectat per aquesta problemàtica el 2018. En aquest sentit, el baròmetre elaborat per ATA aquest primer semestre de l’any, revela que el 91,2% dels enquestats considera una prioritat delimitar aquesta problemàtica. Després, els autònoms valoren com a molt important les mesures relatives a la jubilació activa, concretament el 69,5%; i la necessitat de millorar l’accés a la prestació per cessament d’activitat i “incloure un subsidi de 426 euros”. 

Rècord d’afiliació

L’esmentat informe posa en relleu una“caiguda lleu de l’optimisme”dels autònoms de cara a la segona meitat de l’any. Si bé el 33,5% dels professionals que esperen que el seu negoci millori en el segon semestre del 2018, el 81,8% confia que no empitjorarà. Més positius es mostren respecte a la Llei de Mesures Urgents del Treball Autònom, que va entrar en vigor el gener d’aquest any, ja que el 78,6% dels enquestats considera que les mesures que incorpora han sigut “encertades” per al col·lectiu. En aquesta línia, Lorenzo Amor ha assegurat que aquesta nova norma ha contribuït al “rècord” en afiliació de treballadors per compte propi registrat en aquest primer semestre de l’any, amb 73.891 nous autònoms aquest any, 32.000 més que en el mateix període de l’any passat.