Telecomunicacions

Les telecos consideren la taxa de RTVE una "aberració"

Les companyies es queixen que tanta pressió fiscal limita la seva inversió

rtve1

rtve1

2
Es llegeix en minuts

Els consellers delegats de les quatre principals empreses de telecomunicacions espanyoles, Telefónica, Vodafone, Orange i Euskaltel, han demanat aquest dimarts al Govern revisar la pressió fiscal que s’exerceix sobre les seves empreses i, en concret, la taxa per finançar la Ràdio Televisió Pública Espanyola. "És una aberració que el sector pagui el 90% de la televisió pública", ha afirmat el conseller delegat de Vodafone a Espanya, Antonio Coimbra, durant la celebració de la primera cimera de la patronal DigitalES.

Coimbra ha remarcat que "sense comptar amb l’impost de societats", la resta d’impostos suposen un 20% del seu ebitda entre taxes a la televisió, taxes municipals, etc. "S’ha de revisar el paquet fiscal, que és una carrega per a les empreses de telecos i no ens permet invertir més", ha afirmat.

En la mateixa línia, Francisco Arteche, d’Euskaltel, ha assegurat que "s’haurien de depurar i assignar les taxes que realment tenen sentit" i corresponen al seu sector. "N’hi ha unes quantes, com la de RTVE, que no entenc per què han d’estar finançades per les telecos", ha afegir.

Per al CEO de Telefónica Espanya, Emilio Gayo, el sector de les telecomunicacions en el pagament d’impostos "no és dels que està per sota de la mitjana, si no per sobre, i no només en l’impost de societats sinó en un conjunt d’aquests [...] la fiscalitat s’ha de revisar i prendre-se-la com un agent de canvi".

Preguntats per un hipotètic impost sobre els ingressos el silenci i els somriures han sigut els protagonistes sobre l’escenari. 

Modernitzar les regles

El conseller delegat d’Orange ha proposat "modernitzar" moltes de les regles que hi ha en el sector en l’actualitat, partint dels canvis del sector amb la digitalització, així com que el Govern posi el focus a Europa: "No podem arreglar les coses sols [...] i Espanya és el país que més es pot beneficiar amb la infraestructura que tenim", ha afegit.

El futbol i la televisió

Telefónica ha aconseguir els drets televisius de la Champions i la Lliga per a les pròximes tres temporades a partir de la temporada 2019-2020, tot i que està obligada a distribuir-los entre els competidors. I, tot i que Orange ja ha anunciat que sí que participarà d’aquesta revenda, no els agrada "perquè demostra una posició dominant de Telefónica en la televisió de pagament", ha precisar el seu conseller delegat.

Notícies relacionades

En el cas de Vodafone, no han volgut avançar res: "Encara no hem tingut cap proposta de Telefónica. Estem esperant que ens diguin alguna cosa", ha afirmat Coimbra, que ha argumentat que "a la gent li agrada el futbol, però no li agrada pagar pel futbol".

"Veurem si per a la pròxima temporada ens encaixa o no ens encaixa", ha conclòs.