nou gravamen

La banca considera que l'impost en el sector perjudicarà el crèdit

La CECA i l'AEB afirmen que el finançament de les pensions no ha de recaure sobre un sol sector

roldn

roldn

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Lespatronals del sector bancari, l’AEB i la CECA, han donat a conèixer aquest dimarts un comunicat conjunt en el qual mostren el seu rebuig a l’impost que el Govern espanyol vol imposar al sector financer. El comunicat destaca que la banca pot compartir els objectius que pretén complir aquesta mesura, però que "la creació de nous gravàmens a la banca no constitueix una solució adequada, perquè seria injusta i perquè comportaria efectes col·laterals perjudicials per a l’economia espanyola en general”.

El comunicat insisteix que no és raonable fer recaure les necessitats d’ingrés addicional del sistema de pensions sobre un únic sector empresarial, "especialment si es té en compte que la seva ponderació en l’economia i en els beneficis empresarials és entorn del 3%". En aquest sentit, destaca que "si la solució a aquest problema requereix augmentar els ingressos públics, tots els agents han de contribuir a sufragar-lo de manera equitativa".

Segons l’opinió de les patronals, l’increment de la càrrega tributària del sector financer generaria per a les nostres entitats un desavantatge competitiu a nivell europeu, i suposaria un obstacle al rellevant paper que exerceix aquest sector en termes econòmics i socials, amb especial incidència en allò referent a la contribució a l’ocupació i al desenvolupament de l’

activitat econòmica a través de la concessió de crèdits. En aquest sentit, es manifesta en contra de l’opinió de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que aquest dillunsva rebutjar que l’impost a la banca tingués repercussió sobre el crèdit.

Més aportació

Notícies relacionades

Les associacions patronals destaquen que s’ha de recordar que el sector financer ha realitzat esforços considerables en el passat per facilitar el compliment dels objectius de dèficit públic i que, a més, la seva contribució al sosteniment de la despesa pública ja és superior a la d’altres sectors d’activitat (per l’existència, entre altres mesures, d’un tipus impositiu incrementat en l’impost sobre societats, un impost sobre dipòsits d’entitats de crèdit o les quotes de l’IVA suportat no deduïbles).

Recorden, així mateix, que des de la regulació sectorial s’han introduït diverses exigències a nivell europeu en el marc de la unió bancària per reforçar la solvència del sistema financer, entre les quals destaquen les contribucions al fons de garantia de dipòsits i al fons de resolució, que suposen un cost per al sector financer que afecta els resultats i, per tant, els dividends que percep una àmplia base accionarial minorista. "L’establiment d’un impost sectorial suposaria un sobrecost addicional que faria encara més difícil accedir al mercat de capitals", destaca. 

Temes:

Bancs