ajudes estatals

Brussel·les exigeix a Espanya que reclami a Correus 167 milions en ajuts il·legals

La Comissió entén que l'empresa pública va rebre una compensació excessiva i exempcions fiscals inapropiades entre el 2004 i el 2010

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’operador públic espanyol de serveis postals, Correus, haurà de tornar 167 milions d’euros en ajuts públics que la Comissió Europea considera il·legals. Segons l’Executiu comunitari, l’empresa va rebre una “compensació excessiva” per la prestació del servei postal universal obligatori en el període entre el 2004 i el 2010 i es va beneficiar d’exempcions fiscals incompatibles amb la normativa europea.

L’Executiu comunitari va obrir una investigació en profunditat el febrer del 2016, després d’haver rebut dues denúncies de competidors en què al·legaven que l’empresa havia rebut diversos ajuts estatals il·legals i incompatibles, per determinar si les subvencions rebudes s’ajustaven o no a les normes sobre ajuts d’Estat de la UE.

Segons aquestes normes, que daten de l’any 2011, els estats membres poden concedir ajuts estatals a les empreses per compensar el sobrecost que comporta la prestació d’un servei públic, sempre que es compleixin determinats criteris. En particular, això requereix que les empreses encarregades d’aquests serveis no rebin una compensació excessiva per minimitzar el falsejament de la competència i garantir un ús eficient dels recursos públics.

Prestació de servei universal

Espanya va encomanar a Correus, el proveïdor de serveis postals més gran a Espanya, la prestació del servei postal universal obligatori, que consisteix en la prestació de serveis postals bàsics a tot el país a preus assequibles i subjecte a determinats requisits mínims, com un nombre d’entregues setmanals. No obstant, segons ha posat de manifest la Comissió Europea, l’operador espanyol va rebre una compensació excessiva per un import aproximat de 166 milions d’euros per la prestació del servei postal universal a Espanya durant el període comprès entre el 2004 i el 2010.

Notícies relacionades

A més, també es va beneficiar d’exempcions fiscals específiques des del 2004, la qual cosa li va concedir un avantatge indegut per un import d’aproximadament 0,9 milions d’euros en total. “Per tant, la Comissió ha arribat a la conclusió que l’ajuda concedida mitjançant aquestes dues mesures era incompatible amb el mercat interior”, ha informat l’Executiu comunitari en un comunicat en què anuncia que ha ordenat a Espanya recuperar els imports indeguts de Correus.

Durant la investigació, els funcionaris europeus també van avaluar dues mesures més de recolzament a l’empresa. En primer lloc, les aportacions de capital concedides a Correus entre el 2004 i el 2006, i en segon, la compensació concedida a Correus des del 2004 per l’entrega de material electoral, anterior a l’adhesió d’Espanya a la UE. La primera, segons el balanç de la Comissió, no constitueix una ajuda pública mentre que la segona és una ajuda existent per la qual cosa no s’haurà de recuperar.