nous negocis

Els registradors llancen una ofensiva contra els sotsarrendaments

La subcontractació de lloguers s'ha disparat amb l'auge dels pisos turístics i la comercialització de plataformes com Airbnb

fcosculluela36401809 files  this file photo taken on april 28  2016 shows a woman170705200804

fcosculluela36401809 files this file photo taken on april 28 2016 shows a woman170705200804 / JOHN MACDOUGALL

3
Es llegeix en minuts

Els registradors de la propietat, mercantil i béns mobles, treballen en un projecte per combatre el fenomen cada vegada més present a Espanya del sotsarrendament d’immobles com a conseqüència de l’auge de les plataformes de lloguer vacacional com Airbnb, a través del qual els llogaters tornen a fer un nou contracte de lloguer sobre una vivenda de la qual no són els propietaris.

Així ho ha avançat la degana del’Escola de Registradors, María Emilia Adán, en una entrevista a Europa Press, en què ha dit que "la filosofia" del projecte és que els llogaters, ja ho siguin per mitjà d’un lloguer turístic de curt termini o per mitjà d’un contracte d’arrendament, s’assegurin que el propietari de l’immoble en què s’instal·laran és realment qui posseeixla vivenda.

"Jo recomano a tothom que es disposi a llogar un apartament aquest estiu que consulti si qui l’hi lloga n’és el propietari, per evitar que passi que la família, a l’obrir la porta, s’hi trobi un altre llogater o, directament, no pugui obrir-la", ha assenyalat la degana.

"Saber qui és el propietari només costa tres euros", un procés que qualsevol ciutadà pot consultar a través d’una oficina del registre de la propietat o per mitjà de la pàgina web de l’Escola de Registradors, on es pot obtenir aquesta informació "en menys de dues hores".

De fet, la degana també ha recomanat no donar cap quantitat a compte sense saber anteriorment qui és realment el propietari de l’immoble. "És importantíssim, sobretot, quan s’ocupa una cosa en què s’han invertit diners".

En un moment en què la institució registral ha tornat a situar-se en el focus mediàtic després que l’expresident del Govern, Mariano Rajoy, decidís reprendre la seva plaça de registrador de la propietat a la localitat alacantina de Santa Pola, la degana ha volgut aclarir la realitat del sector, arran que diverses informacions afirmessin que el sou dels registradors se situa entorn dels 15.000 euros mensuals per 25 hores de feina setmanal.

Segons ha explicat, es tracta d’un servei públic, però en què l’Estat no aporta els sous, que significa que els registradors treballen com a autònoms i que són els responsables de pagar els seus propis equips. "El sou del registrador pot ser molt o poc, depèn de moltes circumstàncies, com l’economia d’un país o de qui utilitzi el servei", ha explicat.

De fet, Adam ha revelat que hi ha alguns registres que no compten amb prou ingressos com per mantenir les oficines i les exigències tecnològiques i de personal necessàries, raó per la qual hi ha un fons de solidaritat al col·legi que s’utilitza per mantenir totes les oficines obertes.

La feina del registrador és "donar seguretat jurídica" als ciutadans, de manera que suposi una "protecció" per identificar els propietaris com els primers que han inscrit la seva propietat en el registre. Per això, Adam recomana consultar amb ells qui és el veritable propietari de qualsevol immoble arrendat. "El que diu el registre va a missa", ha sentenciat la degana.

Notícies relacionades

Les tarifes que cobren els registradors pel seu servei les fixa el Govern i estan sense actualitzar des de la dècada dels 90, ni tan sols atenent l’evolució dels preus. Segons Adam, a Espanya el servei del registre és un dels més barats de la Unió Europea.

Actualment hi ha 1.058 registradors al país que han accedit a la plaça a través d’oposició, el 46% dels quals són dones, tot i que en l’última promoció el 80% van ser dones. Pel que fa a les direccions territorials, un 70% són deganes elegides per sufragi universal, una cosa, que, per Adam, es tracta d’una excepció, ja que en les escoles d’altres sectors hi ha consells generals que decideixen els càrrecs.