Pugna en un sector de valor afegit

La indústria farmacèutica espanyola bat el seu rècord d'R+D

La inversió en investigació va assolir els 1.147 milions d'euros el 2017, un 5,7% més que l'any anterior

Els acords amb centres públics de salut, fonamentals per al desenvolupament de les empreses

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La indústria farmacèutica espanyola va batre l’any passat un rècord d’inversió en recerca i desenvolupament (R+D). Segons l’enquesta que fa la patronal Farmaindustria, es van destinar 1.147 milions d’euros l’any passat, fet que suposa de l’ordre del 20% de l’R+D a Espanya. Segons aquestes dades, l’increment més gran de la despesa en investigació el van registrar els projectes desenvolupats fora de les empreses en col·laboració amb hospitals i centres públics i privats d’investigació, un 10% més que el 2016. Es van destinar a aquests projectes un total de 542,1 milions d’euros (el 47,2% del total). Les col·laboracions investigadores externes a les empreses són una tendència creixent, davant de la necessitat imperiosa de col·laborar amb altres empreses per a l’obtenció de més èxits en la recerca de nous desenvolupaments.

Desglossament de la despesa en R+D

Del total de 1.147 milions d’euros destinats a R+D, gairebé el 60% (662,1 milions) es van dedicar a assajos clínics; 131,3 milions, a investigació bàsica; 60,1 milions, a investigació preclínica, i 69,3 milions, a investigació galènica. Els estudis de farmacoeconomia i epidemiologia van suposar inversions per valor de 113,8 milions, mentre que les companyies van destinar 52,1 milions a desenvolupament tecnològic.

Catalunya primera receptora d’inversió

Com en anys anteriors, totes les comunitats autònomes van ser receptores d’inversions extramurs de la indústria farmacèutica (fora de l’empresa), amb els hospitals i centres d’investigació de Catalunya (132,7 milions d’euros) al capdavant. Van seguir Madrid (118,2 milions), Andalusia (39,7 milions), Comunitat Valenciana (30,3 milions) i Galícia (23,1 milions). Part d’aquesta inversió es va fer també a l’estranger per les companyies establertes a Espanya: 130,7 milions d’euros.

Aliança amb centres públics de salut

L’aliança del sector farmacèutic amb els centres de salut públics i privats és clau en el desenvolupament futur del sector. Segons l’opinió de Farmaindustria, aquesta conjunció d’interessos "contribueix que els professionals sumin l’experiència investigadora a l’assistencial i estiguin a l’avantguarda científica, i facilita als pacients un accés primerenc als nous tractaments".

Ocupació

Notícies relacionades

L’impacte en l’ocupació de la indústria farmacèutica ha sigut el més alt dels últims vuit anys. Un total de 4.713 persones estan implicades en tasques d’R+D. Es tracta de llocs d’elevada qualificació professional, ja que el 88% són titulats superiors (llicenciats i doctors). "La xifra d’inversions en R+D extramurs reflecteix fins a quin punt la indústria farmacèutica és el principal dinamitzador del teixit investigador a Espanya, i de la investigació pública en especial", explica el president de Farmaindustria, Jesús Acebillo. "L’elevada qualificació constitueix un element clau i diferencial de l’ocupació en R+D de la indústria farmacèutica", assenyala el president de Farmaindustria, que destaca que en 10 anys ha augmentat en 12 punts el percentatge de professionals titulats.

Tendències

En l’àmbit d’assajos clínics es confirma la tendència a l’alça de les inversions en fases primerenques (fases I i II), que són les que requereixen un nivell més gran de complexitat i un retorn de la inversió més incert. Aquests assajos en fases I i II han passat a representar el 36% del total de la investigació clínica, mentre que els assajos de fase III, que comparen la seguretat i l’eficàcia del nou tractament amb la del fàrmac de referència vigent, suposen el 54,6% del total. La despesa en investigació clínica en la fase IV (comercialització) es va reduir un 2,3%. La inversió en biotecnologia suposa ja un 26,5% del total de la despesa en R+D farmacèutica, malgrat que només el 15% de les companyies assentades a Espanya produeixen medicaments biotecnològics.