PRESTACIONS PÚBLIQUES

El Berguedà i el Ripollès, les comarques amb més pensions contributives per habitant

Sant Cugat del Vallès té la pensió mitjana més elevada, de 1.211 euros, i Palafrugell la més baixa, 802 euros

jubilados

jubilados

1
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

Les comarques de Catalunya amb més pensions contributives de la Seguretat Social per cada 10 habitants van ser l’any passat el Berguedà i el Ripollès (3,5) i la Terra Alta (3,3), segons les dades del’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) fetes públiques aquest dijous. La mitjana catalana se situa en 2,2 per cada 10 habitants. 

La distribució de les pensions contributives reflecteix l’envelliment de les diferents zones del país, així com on hi ha hagut els llocs de treball amb millors sous els últims anys, que han donat lloc a les cotitzacions més grans i la consegüent millor jubilació mitjana. També influeix en aquest càlcul el tipus de règim en el qual es va contribuir: les del règim especial de treballadors autònoms (RETA) solen ser molt inferiors a les del règim general.

Notícies relacionades

L’Idescat ofereix també una taula amb les pensions mitjanes a les ciutats de més de 20.000 habitants, de la qual es desprèn que a Sant Cugat del Vallès és on es paguen les més altes (1.211 euros), i a Palafrugell, la més baixes (802). A Sant Cugat el segueixen Tarragona (1.094 euros) i Barcelona (1.081). 

La mitjana de Catalunya a finals del 2017 es va situar en 972 euros i, per comarques, només la van superar els residents del Barcelonès (1.053 euros), el Baix Llobregat, el Tarragonès i el Vallès Oriental. Les pensions més baixes en mitjana comarcal es van pagar a la Terra Alta (686 euros), gairebé un 30% per sota de la mitjana catalana.