PLANS DEL GOVERN

Aragonès demana una reunió amb les ministres d'Economia i Hisenda

El vicepresident reclama com a "gest" que l'Estat saldi els 6.000 milions que deu a Catalunya

Un altre gest de distensió seria flexibilitzar l'objectiu de dèficit per a l'any que ve, afirma al Parlament

zentauroepp43966052 graf7134  barcelona  25 06 2018   el vicepresidente del gove180625140515

zentauroepp43966052 graf7134 barcelona 25 06 2018 el vicepresidente del gove180625140515 / Quique Garcia

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vicepresident, Pere Aragonès, ha avançat que demanarà reunir-se amb la ministra d’Economia, Nadia Calviño, i amb la d’Hisenda, María Jesús Montero, després de la trobada que mantindran el proper 9 de juliol el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra.

Aragonès ho ha anunciat durant la seva primera compareixença al Parlament després de ser nomenat vicepresident i conseller d’Economia. Fonts de la conselleria asseguren que ja s’han mantingut contactes telefònics, però ara la idea és fer una sèrie de reunions formals per abordar assumptes pendents. Un d’ells seria saldar els 6.000 milions de deute pendent de l’Estat amb la Generalitat. "Ara que es parla de gestos, aquest en seria un", ha afirmat.

De la xifra total, 759 milions corresponen a la liquidació de la disposició addicional tercera de l’Estatut del 2008, 2.951 milions més per inversions en infraestructures que no es van executar entre el 2009 i el 2013; 688 milions més pel finançament pendent dels Mossos d’Esquadra i uns 1.500 milions d’euros per l’aplicació de la llei de la dependència.

Segons el parer d’Aragonès, un altre símptoma de distensió seria "flexibilitzar"l’objectiu de dèficit per al 2019, fixat en el 0,1% del PIB. El vicepresident ha afirmat que aquest compromís suposa "prop de 700 milions menys de despesa, a igualtat d’ingressos".

Dinamisme econòmic que no es reflecteix a les arques públiques

En l’ordre que dicta les normes per als Pressupostos de la Generalitat per al 2019, publicada al Diari Oficial d’aquest dilluns, l’Executiu català insisteix que "el dinamisme econòmic no s’acaba de traslladar a les finances públiques en forma de més ingressos, no de menys necessitats de despesa."

Destaca que el sistema de finançament està caducat i que, al seu torn, tenia "errors en el disseny i el funcionament que fa que els recursos que s’assignen a Catalunya estiguin per sota dels que li correspondrien, atesa la seva contribució a la producció i la creació de riquesa".

Notícies relacionades

Tenint en compte els condicionants en matèria de regles fiscals i de la llei d’estabilitat, "el límit de despesa per al 2019 és proper als valors del 2018", els comptes del qual són una pròrroga dels del 2017, ha explicat

Els objectius dels Pressupostos per a l’any que ve són "garantir les polítiques socials, essencialment amb "el manteniment de les cobertures socials en els àmbits educatius, de salut i de serveis socials, i preservar els col·lectius més vulnerables".