SORTIDA DE LA UE

L'ABE apressa els bancs a accelerar els seus plans per a un 'brexit' dur

"Les companyies no poden donar per garantit que continuaran operant com en el present", afirma en un informe

FILE PHOTO: Union Flags and European Union flags fly near the Elizabeth Tower, housing the Big Ben bell, during the anti-Brexit ’People’s March for Europe’, in Parliament Square in central London, Britain September 9, 2017.   REUTERS/Tolga Akmen/File Photo

FILE PHOTO: Union Flags and European Union flags fly near the Elizabeth Tower, housing the Big Ben bell, during the anti-Brexit ’People’s March for Europe’, in Parliament Square in central London, Britain September 9, 2017. REUTERS/Tolga Akmen/File Photo / TOLGA AKMEN (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Autoritat Bancària Europea (ABE) ha apressat aquest dilluns les entitats continentals a accelerar el disseny de mesures per al cas que el Regne Unit abandoni la Unió Europea (UE) el 29 de març del 2019 sense haver arribat a un acord amb Brussel·les, un escenari que presenta "seriosos riscos" per al’estabilitat.

El supervisor alerta en un informe que el període de transició que Londres i la UE preveuen iniciar després del ‘brexit’, només es materialitzarà si es ratifica un acord final sobre els termes de la sortida britànica, una cosa sobre la qual de moment no hi ha certesa, subratlla l’ABE.

"Les companyies no poden donar per garantit que continuaran operant com en el present, ni es poden recolzar en un acord polític no executat", ha assenyalat en un comunicat el president de l’ABE, Andrea Enria.

De Lodres a París

L’organisme comunitari, que amb el ‘brexit’ (la sortida del Regne Unit de la UE) traslladarà la seva seu des de Londres a París, adverteix els bancs sobre la possibilitat que l’accés als serveis financers entre els dos costats del canal de la Mànega s’interrompi de manera abrupta sense que les autoritats públiques hagin acordat solucions alternatives a temps.

L’ABE ressalta que la responsabilitat de complir les obligacions respecte als clients i les exigències legals en cas que es produeixi un brexit dur continuarà recaient en les institucions individuals.

L’organisme comunitari apressa les firmes a avaluar, no només l’exposició financera directa en cas d’una sortida sobtada del Regne Unit, sinó també aspectes com la viabilitat dels contractes existents i el disseny dels sistemes d’emmagatzematge i transmissió d’informació.

"Si les institucions financeres conclouen que abandonar els mercats rellevants és l’acció apropiada, haurien de considerar com funcionar amb els negocis i contractes existents, i contemplar en particular les seves obligacions amb els clients", detalla l’ABE.

El document publicat avui, titulat ‘Opinió sobre les preparacions per a la sortida del Regne Unit de la UE’, ha sigut difós entre les autoritats financeres dels 28 estats del bloc comunitari perquè el disseminin entre les institucions que operen als seus mercats.

L’organisme considera que les preparacions haurien d’haver començat ja en totes les firmes que puguin estar afectades, si bé subratlla que encara hi ha temps, fins al març del proper any, per a "preparar i executar les accions de contingència necessàries".

"L’EBA és conscient que les accions necessàries implicaran costos. Això és, no obstant, una conseqüència inevitable de la partida del Regne Unit de la UE. L’estabilitat financera no s’ha de posar en risc perquè algunes institucions provin d’estalviar costos", agrega.

En l’informe, divulgat dies abans d’un Consell Europeu en el qual es tornarà a abordar l’avenç de les negociacions del ‘brexit’, l’ABE recalca que "el moment de la publicació està motivat únicament per consideracions relacionades amb la supervisió i no està lligat a cap esdeveniment polític".

La passada setmana, el Parlament britànic va aprovar, després d’11 mesos de tramitació, la llei que guiarà el procés de sortida de la UE.

Esmena

El Govern de la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va eliminar en l’última sessió a la Cambra dels Comuns una esmena que hauria atorgat al Parlament capacitat per oposar-se a una sortida sense un acord ratificat.

El ministre britànic per al ‘brexit’, David Davis, va argumentar davant dels diputats que negar al Govern l’opció d’aixecar-se de la taula sense un pacte debilitaria el seu poder negociador davant de la UE.

Notícies relacionades

Alhora, un portaveu de May va recalcar divendres passat que la intenció del Regne Unit és haver acordat les condicions de sortida abans del 29 de març del proper any, després que el gegant aeronàutic Airbus hagi amenaçat d’abandonar el Regne Unit, on té 14.000 treballadors, en cas d’una ruptura sense transició.

En el document publicat avui, l’ABE alerta que "malgrat els millors esforços per les dues parts per ratificar un acord de sortida, això podria no resultar possible". 

Temes:

Brexit Bancs