un problema social

UGT proposarà el Govern que destini l'1,5% del PIB a vivenda

El sindicat planteja construir un parc públic de lloguer social i incloure els pisos executats pels bancs

vvargas32101081 barcelona    barcelones    08 12 2015    barcelona160119120247

vvargas32101081 barcelona barcelones 08 12 2015 barcelona160119120247 / Joan S Puig Pasqual

1
Es llegeix en minuts

UGT té intenció de reunir-se amb els partits polítics per traslladar-los les seves propostes sobre vivenda, entre les que es troba augmentar-ne la despesa pública fins a assolir l’1,5 % del producte interior brut (PIB), prioritzant la vivenda pública, ha indicat aquest diumenge en un comunicat el sindicat.

També proposa la constitució de parcs públics de lloguer social en les diferents comunitats autònomes i ens locals, gestionats amb instruments públics, perquè Espanya s’apropi de lloguer a xifres de la UE. Dins d’aquests parcs, podrien incloure’s vivendes adquirides pels bancs com a conseqüència d’execucions hipotecàries.

A més, UGT vol que es garanteixi l’accés als subministraments bàsics com a complement del dret a una vivenda digne i que s’estableixi una estratègia pública de rehabilitació amb especial atenció a la recuperació de conjunts històrics, centres urbans, barris degradats i a la renovació de vivendes i edificis.

Fórmules alternatives a la propietat

Notícies relacionades

També demana utilitzar fórmules alternatives a la propietat o el lloguer, com vivendes col·laboratives, l’ús temporal de la vivenda a llarg termini o el dret de superfície. I reclama dotar de recursos, com beneficis fiscals o dret preferent sobre adjudicacions públiques de terra, organitzacions no lucratives i empreses socials de benefici limitat perquè n’augmentin l’actuació en vivenda.

UGT recorda en el comunicat que en el període 2008-2016 mig milió de famílies han perdut la seva vivenda habitual, així com que la inversió ha passat de 1.123 milions d’euros el 2011 a 446 milions el 2018, cosa que situa Espanya com un dels països de la UE que menys destina a despesa pública en vivenda social en relació amb el seu PIB.