desfeta financera

La CNMV detecta irregularitats en els comptes del Popular del 2016

Albella lamenta la falta d'eines i mitjans dels supervisors

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / Santander

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMC) ha detectat "dades inexactes, no veraces, amb informació enganyosa o que ometen aspectes rellevants" en els comptes del Popular del 2016, les últimes anuals abans de la seva intervenció i venda al Santander el juny del 2017. L’organisme supervisor ho ha comunicat així al jutge del’Audiència Nacional que investiga la desfeta de l’entitat, Fernando Andreu, segons ha informat 'Expansión' i ha confirmat el president de la institució, Sebastián Albella.

El càrrec públic no ha volgut revelar més dades i s’ha remès a la seva intervenció en la comissió d’investigació de la crisi al congrés del gener passat: "Vaig arribar fins on vaig poder". Llavors va anunciar que estava analitzant "en quina mesura és raonable imputar aquests resultats en la seva integritat als sis primers mesos del 2017, un període en què es va produir la resolució, o si almenys en part s’haurien d’haver imputat exercicis anteriors." Ja controlat pel Santander, el Popular va anunciar unes pèrdues d’uns 12.000 milions d’euros entre el gener i el juny de l’any passat, quan els seus números vermells eren de 137 milions fins al març i de 3.485 milions el 2016, mentre que el 2015 va guanyar 105 milions i el 2014, 330 milions.

L’actuació de la CNMV suposa un cop dur per a Ángel Ron, president del banc entre el 2002 i febrer del 2017. A l’haver-hi una investigació judicial oberta, el supervisor ha paralitzat el seu expedient administratiu sancionador. Però les irregularitats detectades s’incorporaran amb tota seguretat a la causa, la qual cosa dona noves esperances als inversors afectats, que van perdre tots els seus diners amb la intervenció.

Altres investigacions

En la seva intervenció del gener, Albella també va revelar que la CNMV també estava analitzant la reexpressió dels comptes del 2016 que va realitzar el substitut de Ron, Emilio Saracho, l’abril de l’any passat. Volia aclarir, ha explicat, "la naturalesa i les causes" d’aquells ajustaments, de què es podrien desprendre els "corresponents expedients sancionadors".

Notícies relacionades

Així mateix, ha anunciat que la seva institució havia requerit informació i documentació detallada sobre la remuneració dels consellers del Popular, "dels quals es podrien derivar conseqüències sancionadores". En particular, es va referir a la "necessitat de claredat en relació amb la part de les remuneracions que es presenta com a pensions o plans de previsió a llarg termini", probablement en relació amb els drets adquirits per Ron (1,1 milions a l’any fins a la seva jubilació, per als quals el banc va reservar 24 milions).

Albella ha explicat que les irregularitats detectades podrien donar lloc a una sanció per falta molt greu, greu o lleu, com determina la llei del mercat de valors. També ha admès que la imatge dels supervisors s’ha vist afectada per casos com el de Bankia i el Popular, però ha argumentat que la tasca que realitzen és "difícil i complexa" i que "res no garanteix una seguretat total". "Les eines dels supervisors són insuficients, els mitjans no permeten arribar on voldríem arribar i la normativa va sempre una mica al darrere", ha lamentat.