la funció social de la banca

Gonzalo Gortázar: "Estem al capdavant de la inclusió financera a Espanya"

El conseller delegat de CaixaBank afirma que l'entitat mantindrà l'accés al 91% de la població espanyola

Destaca que els 4.000 milions de finançament concedits a MicroBank contribueixen a la inclusió en el crèdit

microbank

microbank / Maximo Garcia de la Paz

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Al sector financer, CaixaBank compta amb la xarxa d’oficines més extensa al territori espanyol. Segons el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, arriba al 91% de la població espanyola. Una xifra que amb petites variacions es proposa mantenir, malgrat el procés de concentració del sector que ha portat lasupressió del 30% de les oficines al sector, fins al punt que en més de 4.000 poblacions espanyoles no hi ha cap sucursal bancària, segons les últimes dades de l’Informe d’Estabilitat Financera del Banc d’Espanya. CaixaBank compta amb 4.700 sucursals a Espanya, una xarxa que no variarà substancialment, malgrat l’evolució tecnològica del sector.

"Tenim amb diferència la xarxa més àmplia a Espanya de tots els nostres competidors. I, per tant, diria que som al capdavant d’aquesta lluita contra l’exclusió financera. Cap altra entitat no té una xarxa tan extensa i la nostra intenció és que aquestes xifres no canviïn substancialment en qüestió d’abast. Arribem a la majoria de la població espanyola. Això té importància per a nosaltres i hem fet que la inclusió financera formi part de la nostra estratègia en responsabilitat social corporativa", ha defensat Gortázar en un acte commemoratiu del 10è aniversari de la creació de MicroBank, l’entitat financera pertanyent al grup que s’ocupa de la concessió de microcrèdits a emprenedors, microempreses i famílies.

En paral·lel a la digitalització

La inclusió financera per la qual aposta l’entitat no implica renunciar al procés de digitalització: "Seguirem treballant en la digitalització i que els clients que no puguin o no vulguin acudir a l’entitat bancària puguin fer igualment les seves operacions", ha explicat Gortázar. Aquest procés no deixarà d’implicar que estanquin oficines on sigui necessari. Però la situació no implicarà que els clients de la majoria de les poblacions deixin d’estar atesos. "Se’ls donarà des d’altres oficines més grans o a través delsgestors remots", ha comentat. CaixaBank té prop de 2.000 gestors que es desplacen per atendre els seus clients, i unes 5.000 oficines 'in touch', on s’ofereixen serveis especialitzats i assessorament als clients. Així mateix compta ja amb una àmplia xarxa de AgroBank, banc que opera a municipis rurals. I ha decidit mantenir-se en algunes petites poblacions on la competència ha preferit tancar la seva operativa. "Ens hem quedat amb el seu negoci en aquests municipis", ha necessitat el conseller delegat de CaixaBank.

Gortázar no ha descartat la possibilitat que es creuen 'oficines de marca blanca' –una idea expressada des de l’Associació Espanyola de la Banca– per atendre les poblacions sense sucursals. Però també ha reconegut que la seva aplicació és complicada de dur a terme.

Crèdit per valor de 4.000 milions

Notícies relacionades

No així l’esforç de MiroBank per contribuir a la inclusió financera per la via del crèdit.  "Té un paper primordial", ha destacat Antoni Vila, president de l’entitat de crèdit social. El banc especialitzat, que pertany a CaixaBank en un 100%, s’ha especialitzat a oferir serveis financers a col·lectius desfavorits. En els seus 10 anys d’activitat ha concedit 135.547 microcrèdits a emprenedors i negocis per valor de 1.469 milions d’euros, i 608.827 microcrèdits a persones i famílies amb dificultats d’accés al finançament tradicional, per valor de 2.614 milions per atendre dificultats temporals.

Entre el 2007 i el 2016, ha contribuït a la creació de més de 181.000 llocs de treball, segons un informe de l’Institut d’Innovació Social de l’escola de negocis Esade, que, a més, posa de manifest que el 77% dels projectes d’emprenedoria que ha recolzat es mantenen vius després de 10 anys, "quan la mitjana en el conjunt de noves empreses creades no arriba a un terç", ha destacat la directora general de l’escola, Eugenia Bieto.