històries mínimes

La democratització dels drons

Dron Parc, a la Roca del Vallès, és un espai per aprendre i per a l'ús professional d'aeronaus no tripulades

zentauroepp43635609 dron park180615180102

zentauroepp43635609 dron park180615180102 / Anna Mas Talens

3
Es llegeix en minuts
Albert Segura

Fins a no fa massa anys, la majoria de nens i nenes anhelaven per al dia de Reis trobar al menjador de casa un article fruit gairebé de la màgia, que es mogués sol, a distància: un cotxe teledirigit, per exemple. Les generacions actuals ja miren cap al cel, i molts nois i noies ja han tingut ocasió de fer volar un dron de petita escala. Però tothom que que vulgui donar un pas més enllà disposa del primer parc lúdic tecnològic de l’Estat, i que s’ha instal·lat a la Roca del Vallès (Vallès Oriental).

Amb el nom de Dron Parc, la instal·lació compta amb un ampli espai on es poden fer volar drons, ja sigui en una fase inicial com en una professional, sempre a l’aire lliure, cosa que no ofereixen altres centres amb ofertes semblants. Malgrat ser un tipus de producte relativament recent, hi ha un nombrós públic a qui s’ha despertat la curiositat de saber més sobre aquest món.

“Tenim una escola de vols,d’aprenentatge, el dron és una de les joguines més reclamades recentment, i existeix un buit legal ja que la llei prohibeix volar sense llicències, i molta gent no ho sap”, explica Marc Subirà, soci fundador de Dron Parc. Per això, van decidir obrir un espai de 6.000 metres quadrats, on tothom que ho vulgui pot fer els seus primers passos.

El parc va sorgir després de la unió de quatre socis, una part dels quals havien desenvolupat un projecte sobre el futur dels parcs de lleure infantil, els coneguts com a “chiquiparks”: “Els nens d’avui, amb 8 anys, ja no volen anar a una piscina de boles, i vaig provar de dibuixar com seria el concepte d’evolució tecnològica aplicada a aquest terreny”, explica Subirà.

D’alló va néixer la idea de crear el que s’ha convertit en el primer centre de lleure tecnològic per a petits i grans, en unes instal·lacions que complissin la normativa de vol, que estiguessin a prop de la ciutat, però alhora prou apartades. “Vam trobar a la Roca una finca rústica que complia les nostres expectatives, i vam desenvolupar la idea de suplir la carència que existia en matèria de formació al sector dels drons, amb l’objectiu que qui ho volgués es pogués treure el títol de vol”, apunta.

Circuit a l’aire lliure

Així, han creat un circuit a l’aire lliure i delimitat, amb una cafeteria, una escola i activitats que ja han captat els primers usuaris de diferents punts del territori, que hi han vist una oportunitat per practicar sense cap temor a infringir cap normativa. L’empresa ofereix formació de vol en dues categories, amb cursos que permeten aprendre a volar en un termini d’entre 16 i 20 hores.

Notícies relacionades

“Tenim un curs inicial de vuit hores amb vols en tercera persona per 100 euros, i cursos amb l’ús d’ulleres, que reprodueixen el que es veu des del dron, per entre 160 i 260 euros”, explica. Paral·lelament, ofereixen cursos dirigits a professionals que requereixen l’ús de drons per gravar imatges des de l’aire, ja sigui per al sector públic o privat, el preu del qual s’eleva fins als 1.000 euros. De la mateixa manera, ofereixen volar a les seves instal·lacions per uns sis euros al dia entre setmana o 10 euros en cap de setmana.

Per això, organitzen carreres obertes tant a participants com a públic que vulgui tafanejar i gaudir d’aquest tipus d’activitat a l’aire lliure, i ja tenen programat un campus d’estiu per a nens que vulguin aprendre a pilotar quadricòpters: ho faran amb una sèrie d’activitats que combinaran el pilotatge amb l’ús recreatiu de la piscina de què disposa les instal·lacions, a fi d’aportar a través de la diversió l’aprenentatge d’una de les activitats amb futur.