Anar al contingut

informe d'RSC

L'Ibex 35 suspèn en transparència contra la corrupció

Les grans empreses cotitzades no ofereixen prou informació sobre la seva lluita contra aquests fraus

P. Allendesalazar / Madrid

L'Ibex 35 suspèn en transparència contra la corrupció

Zipi

Les empreses espanyoles més grans per cotització borsària, reunides a l’Ibex 35, no informen prou dels seus procediments per lluitar contra la corrupció i es limiten a oferir-ne una informació "anecdòtica". Així es desprèn d’un informe que l’Observatori de Responsabilitat Social Corporativa ha fet públic aquest dimecres i que atorga una nota mitjana de 0,62 sobre 4 a aquestes empreses.

L’organització, una ONG que des del 2004 vigila el comportament ètic del sector privat, no avalua la veracitat de la informació, sinó la seva qualitat i suficiència. Això implica que sigui possible que les empreses lluitin eficaçment contra la corrupció i no ho expliquin bé. Però la rendició pública de comptes sempre és el millor instrument per verificar que realment combaten aquestes pràctiques fraudulentes.

"Avançar en la transparència sempre és positiu. Les empreses han d’afrontar i gestionar els riscos a què s’enfronten. Una altra cosa és que es vulguin afrontar o no per l’impacte que tenen al compte de resultats", ha explicat Orencio Vázquez, autor del document. Les companyies, segons la seva impressió, han millorat els últims anys gràcies a la pressió social, reguladora i dels inversors. Però la nota obtinguda per l’Ibex 35 l’ha "sorprès"  perquè és molt baixa.

Totes suspenen

Les empreses que han obtingut millor puntuació després de l’anàlisi dels seus informes del 2016 són Repsol (1,18), Iberdrola (1,18), Endesa (1,05), ArcelorMittal (0,98) i Enagás (0,93). Per la cua apareixen Sabadell (0,21), Merlin (0,21), Amadeus (0,21), Viscofán (0,21) i Técnicas Reunidas (0,12). Totes, en qualsevol cas, suspenen. Els sectors amb pitjor nota són la indústria lleugera (0,45), l’obra pública i construcció (0,46) i la banca (0,48). A més, 17 de les companyies van acceptar reunir-se amb l’Observatori per comentar i explicar la seva política contra la corrupció, però unes altres 18 ni li van contestar.

L’informe explica que 21 de les empreses de l’Ibex 35 comptaven amb consellers el 2016 que havien tingut càrrecs públics en la dècada anterior i que només tres limitaven (i lleument) les portes giratòries entre el sector públic i privat (Gamesa, Iberdrola i CaixaBank). Un total de 27 firmes informen de la seva política sobre les subvencions a partits polítics, però només dos (Acciona i Red Eléctrica) comuniquen les seves donacions a fundacions dependents de partits o a candidats electorals. I només dues més (Abertis i Enagás) expliquen el seu sistema intern de gestió de la seva activitat de ‘lobby’. 

Paradisos fiscals

A més, l’Observatori ha identificat 1.380 societats domiciliades en paradisos o nínxols fiscals, 281 de les quals són operatives, amb Santander (349), ACS (197), ArcelorMittal (128) i Repsol (97) al capdavant. La majoria estan establertes a l’estat de Delaware (EUA), on sospitosament 343 societats estan domiciliades en només dues adreces postals d’una petita ciutat de 70.000 habitants. 

L’informe també destaca que cinc empreses fa més de 10 anys que treballen amb la mateixa empresa d’auditoria i que cap prohibeix contractar altres serveis d’assessoria amb la firma auditora (amb el conflicte d’interessos que això pot comportar). Així mateix, subratlla que només 16 companyies tenen una majoria de consellers independents.