Habitatge

Espanya, entre els països amb menys massificació habitacional de la UE

Les dades d'Eurostat revelen que el 5,4% dels espanyols viu en condicions d'amuntegament; un percentatge més de tres vegades inferior a la mitjana europea

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Espanya el 5,4% de la població vivia el 2016 en condicions de massificació habitacional. És a dir, aquest percentatge de la població residia en una llar on una persona adulta o una parella no disposaven de la seva pròpia habitació, així com hi havia més de dos nens en una mateixa habitació. La massificació habitacional era el 2016, segons les últimes dades disponibles de l’oficina estadística de la Unió Europea, Eurostatmés de tres vegades inferior a Espanya que la mitjana europea.

En el conjunt del club dels 28, el 16,6% dels europeus vivia el 2016 en condicions d’amuntegament. Els percentatges més grans es van concentrar en països del’est d’Europa, amb Romania (48,4%), Letònia (43,2%) i Bulgària (42,5%) com els països amb ràtios més elevades. Al contrari, Espanya és el cinquè país de la UE amb registres d’amuntegament més baixos. El país amb la taxa més petita el 2016 va ser Xipre, on només el 2,4% de la població patia aquest problema; seguida de Malta (2,9%) i Irlanda (3,2%).

La taxa d’amuntegament, igual que altres indicadors relacionats amb l’escassetat material, ha experimentat una evolució vinculada als cicles econòmics. És a dir, va augmentar durant els períodes de recessió i actualment està disminuint de manera generalitzada. A Espanya la taxa d’amuntegament més gran es va registrar el 2012, quan va ser del 6,6%. El 2016 va baixar fins al 5,4%, quatre dècimes per sota de la registrada el 2007 (5,8%), just abans de l’esclat de la crisi financera i la bombolla immobiliària.

Rendes baixes i joves, els més afectats

De la mateixa manera que la massificació habitacional és un fenomen que mostra un vincle amb els cicles econòmics, no afecta per igual totes les capes de la població. L’amuntegament a Espanya el van patir el 2016 més del doble aquelles persones amb una renda per sota del 60% de la mitjana, concretament el 12,7% d’aquesta població.

Notícies relacionades

Una taxa que, no obstant això, continua sent considerablement més baixa que la del 26% de la mitjana de la UE i que col·loca Espanya com el quart país amb índexs més baixos de la problemàtica. Entre la població amb una renda superior al 60% de la mitjana, l’amuntegament habitacional només va afectar el 2016 a Espanya el 3,3% d’aquesta població.

L’edat és un altre de les variables diferencials, ja que mentre que el 8,8% dels joves entre 20 i 29 anys viuen amuntegats, nomésl’1,8%  dels majors de 65 anys pateixen la mateixa circumstància. D’altra banda, el gènere no és una variable significativa a nivell quantitatiu, ja que amb prou feines hi ha dues dècimes de diferència favorable als homes (5,3%), respecte a les dones (5,5%).