EL NOU MODEL DE FINANÇAMENT

Reforma del finançament autonòmic amb accent andalús

Responsables autonòmics temen que la ministra d'Hisenda imposi el criteri d'Andalusia en el debat territorial

L'exconsellera Montero defensava un model oposat a les tesis de Catalunya, les Balears, València o Madrid

rosas43647167 spain s new budget minister maria jesus montero delivers a s180607180338

rosas43647167 spain s new budget minister maria jesus montero delivers a s180607180338 / PAUL HANNA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La primera a l’expressar els seus recels va ser la consellera d’Economia de Madrid (PP). Engracia Hidalgo va felicitar la nova ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, quan es va conèixer el seu nomenament, però de seguida va fer notar que també esperava de l’exconsellera andalusa d’Hisenda (PSOE) "equitat i justícia" en el debat per a la reforma del model de finançament autonòmic.

Des de posicions ben diferents, en el passat recent, Hidalgo i Montero han compartit de tu a tu debats al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) en qualitat de conselleres d’Hisenda de les seves respectives comunitats. Ara, Montero, en la seva nova qualitat de ministra, passa a presidir el Consell i això suscita recels lògics entre els seus antics col·legues al CPFF, temorosos que les tesisd’Andalusia  tinguin a partir d’ara un passaport preferent en la reforma pendent del sistema de finançament autonòmic.

El model andalús

Des del seu anterior càrrec com a consellera d’Hisenda, Montero va impulsar un acord entre forces polítiques andaluses per a la reforma del finançament autonòmic. En ell es resumeix un model el punt de partida del qual és garantir un anivellament total en el finançament de tots els serveis públics que presten les autonomies.

Els recursos haurien d’arribar d’una participació més gran de les comunitats en la recaptació de l’IVA i delsimpostos especials (es proposa de passar del 50% i el 58% actuals al 70%), dels recursos addicionals de l’Estat a les autonomies i d’un fons comú dotat per la recaptació bàsica obtinguda per totes les comunitats a partir de tributs ceditscom ho són Successions, Transmissions Patrimonials, Patrimoni i d’altres.

El model andalús, a més, propugna una harmonització mínima en aquests tributs cedits, per evitar la competència fiscal a la baixa entre territoris (‘dúmping fiscal’) 

Tots aquests recursos passarien a engrandir un pot el repartiment del qual es faria en funció d’una nova definició de 'població ajustada’en la qual, a més dels paràmetres del nombre d’habitants, edats, dispersió o insularitat també es tindria en compte la taxa d’atur, segons la proposta andalusa.

Els dos costats de la taula

Aquesta filosofia andalusa (PSOE) és pròxima als plantejaments de comunitats com Galícia (PP), Castella i Lleó (PP) o Astúries (PSOE) GalíciaCastella i Lleó Astúries que opten per un model de finançament que, sobretot, premiï la garantia de prestació de nivells similars de serveis públics en les comunitats autònomes, amb independència de la seva capacitat per generar ingressos tributaris. 

A l’altre costat de la taula, comunitats com les Balears (PSOE), València (PSOE) i Madrid (PP) posen l’accent en la capacitat tributària dels seus territoris, dins d’un discurs coincident amb les tradicionals posicions de Catalunyaabsent del debat des del gener del 2017 pelbiaix independentista del Govern

Per a aquestes comunitats tota la recaptació dels seus tributs hauria de quedar-sean la comunitat i a partir d’aquí establir mecanismes de solidaritat amb la resta encara que amb un límit: el principi d’ordinalitatSegons aquest principila comunitat que més recapta podria cedir recursos per a la resta amb el límit de no perdre la seva primera posició en termes de recursos per habitant. Andalusia rebutja el principi d’ordinalitat.

Quitament del deute

Notícies relacionades

I, en relació amb el debat sobre algun tipus de quitament o reestructuració del deute de les autonomies amb l’Estat –que impulsen sobretotValència, les Balears i Catalunya– Andalusia defensa que aquesta només sigui possible si es demostra que els actuals sistemes han castigat a un territori davant dels altres, per evitar que el perdó es percebi com un premi a la mala gestió dels recursos.

Amb tot la presidenta balear,Francina Armengol (PSOE), s’ha mostrat optimista després de la designació de la nova ministra. «Montero fins ara ha defensat els plantejaments d’Andalusia, però ara és ministra i sabrà organitzar-se», va afirmar Armengol en declaracions a El Mundo. “Montero ve de l’administració autonòmica i sabrà tractar aquests temes de manera diferent", va dir Armengol abans de rematar: «Aconseguirem un sistema de finançament infinitament millor que amb Montoro».