Dades INE

El cost per hora treballada s'estanca en el primer trimestre del 2018

Els costos laborals per hora efectiva treballada creixen respecte a l'any anterior l'1,2%, encapçalats per les activitats financeres i les de les indústries extractives

trabajador

trabajador

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El cost laboral per hora treballada, que suma els salaris i els costos fiscals, es va mantenir al mateix nivell en el primer trimestre del 2018 que en l’últim del 2017, quan aquests costos van experimentar una substancial pujada del 0,9%, la més alta en tres anys. Així ho mostren les últimes dades del’Institut Nacional d’Estadística publicades aquest divendres, que també revelen un augment interanual, és a dir, comparant la variació del primer trimestre del 2018 amb la del 2017, del’1,2%.

L’increment interanual de l’1,2% en el cost per hora treballada es dispara fins al4,6%  si no es tenen en compte els efectes de calendari. El motiu és el canvi de dates de la Setmana Santa, que aquest any va caure a l’abril (segon trimestre) i el passat al març (primer trimestre). Una campanya per a la qual s’incrementa substancialment el nombre de llocs de treball i hores treballades en sectors intensius en mà d’obra, com l’hostaleria o transports, amb uns costos salarials al mateix nivell o per sota de la mitjana.

El cost salarial, que en la comparativa amb el trimestre anterior va augmentar el 0,2%, en la comparativa internual va créixer a l’1,2%, el mateix nivell que el cost laboral total.

Informació i activitats financeres, els sectors on més augmenten els sous 

Per sectors d’activitat, els que més increments de costos salarials per hora efectiva treballada van experimentar aquest primer trimestre del 2018 van ser els relacionats amb la informació i la comunicació, on van créixer el 6,2% respecte a l’any anterior; les activitats financeres, on van augmentar el 5,2%, i les indústries extractives, amb una alça del 4,4%.

Notícies relacionades

Els sectors on més han crescut els salaris des del 2012, any que pren de referència l’INE, comparant-los respecte a la quantitat que es cobrava en aquest mateix sector, van ser en el primer trimestre del 2018 elsd’activitats professionals liberals, on des d’aleshores els costos salarials per hora efectiva treballada han augmentatl’11,7%, i enl’administració pública, amb un increment acumulat del 10,7%.  

En la comparativa respecte a l’any anterior, els costos salarials per hora efectiva treballada van baixar en activitats sanitàries i de serveis socials (-1,6%), en educació (-1,1%) i subministrament d’energia (-0,3%). En aquest últim sector, és, juntament amb la construcció, on els salaris són més baixos que el 2012. Concretament 1 punt, en contrast amb els 2,6 de la construcció.