Anunci del Govern

Conesa substituirà Cambra al capdavant del Port de Barcelona a partir de juliol

L'alcaldessa de Sant Cugat renunciarà al seu càrrec en el ple d'aquest dijous i a la presidència de la Diputació en tres setmanes

43635302 601

43635302 601 / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’actual alcaldessa de Sant Cugat i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, assumirà la presidència de Port de Barcelona el pròxim 1 de juliol, en substitució de Sixte Cambra. Durant la precipitada convocatòria a la premsa per comunicar el nomenament per part del Govern, Conesa va confirmar que aquest mateix dijous es farà efectiva la seva marxa de l’alcaldia de Sant Cugat després d’oficialitzar-se en el ple, mentre que el traspàs de la presidència de la Diputació es farà en dos o tres setmanes. En el cas de la presidència de Port de Barcelona es farà el juliol després d’unes setmanes de traspàs de responsabilitats, "per la mateixa complexitat del càrrec". La decisió ha de ser comunicada al Ministeri de Foment, segons estableix la llei de ports de l’Estat al seu article 31, abans de la seva publicació en el Diari Oficial de la Generalitat i al BOE.  

Cap a la república

El 'conseller' de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va oficiar de mestre de cerimònies per a un nomenament que es deia des de fa diverses setmanes i que pot convertir-se en un dels pilars de la política econòmica del Govern: "No som un Govern que vol gestionar l’autonomia, sinó que som un Govern que vol avançar cap a la república", va advertir Calvet. Sixte Cambra també va recordar que l’objectiu del Port de Barcelona ha sigut sempre ser capaç de gestionar-se de manera autònoma i no renunciar a cap camp de gestió, siguin tarifes o competències. Aquesta herència és la que rep amb ànim de continuïtat Mercè Conesa.

Prioritats de futur

L’encara presidenta de la Diputació hereta una organització en el més alt de la seva evolució i les vies de desenvolupament futur del qual s’assenten especialment en les possibilitats que ofereix el corredor mediterrani i la creixent digitalització de processos interns. Aporta Conesa una dilatada carrera en el municipalisme, la negociació i els plans urbanístics, elements d’indubtable utilitat a l’hora de supervisar la marxa d’una complexa infraestructura estatal com és el port de Barcelona."El Port és una posició ròtula entre l’Estat, la Generalitat i la ciutat", va reconèixer Conesa que va admetre sense embuts que "tanca la seva etapa municipalista".

Autonomia del port 

Notícies relacionades

L’anunci de la marxa de Sixte Cambra es va produir el desembre passat i esperava el nomenament d’un Govern. Calvet va reivindicar la importància del port com una infraestructura bàsica per al desenvolupament econòmic de Catalunya, mentre que Cambra va recordar la seva "lleialtat" al Govern durant els últims vuit anys, "al marc legal existent, però sempre defensant el marge més gran d’autonomia possible de la infraestructura". L’anunci del pròxim traspàs de poders es produeix un dia abans de la declaració com a imputat de Cambra en el 'cas 3%' de finançament il·legal de CDC. 

El 'conseller' Calvet va destacar que sota la presidència de Sixte Cambra el port de Barcelona va aconseguir ser la instal·lació de la seva mena d’Europa que més va créixer l’any passat i situar-se en el centre del desenvolupament econòmic català amb "xifres espectaculars gràcies al seu tarannà d’home de pacte i d’enteniment de Sixte Cambra".