comptes públics

El Govern dona per aixecada la intervenció financera

L'Executiu central haurà de transferir els avançaments mensuals del sistema de finançament

zentauroepp43608644 pere aragones en conselleria economia foto ferran sendra180604104229 / FERRAN SENDRA

zentauroepp43608644 pere aragones en conselleria economia  foto ferran sendra180604104229
zentauroepp43046532 pla mig del l adjunt a la presid ncia d erc  pere aragon s  180423140942

/

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense l’article 155 de la Constitució, no hi ha intervenció de comptes de la Generalitat. És la interpretació del flamant vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que així ho ha comunicat aquest matí al departament i la resta de conselleries.

“Tornem a posar en marxa el Govern de Catalunya i ordenem el final de la intervenció financera des d’aquest edifici, on el 20 de setembre van començar tantes coses i companys van patir a les seves carns la repressió de l’Estat i de la Guàrdia Civil”, ha dit Aragonès, que ha esmentat l’exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó i l’exsecretari general de la Vicepresidència i d’Economia i número dos de Oriol Junqueras, Josep Maria Jové.

Segons el parer de l’Executiu català, l’aixecament de l’aplicació de l’article 155 suposa al seu torn deixar de dur a terme un control total dels comptes catalans, ja que aquesta mesura, que va començar a aplicar-se el setembre passat, va quedar lligada a l’execució posterior de l’article de la Constitució l’octubre passat.

Com a conseqüència d’això, el Govern central haurà de tornar a ingressarl’avançament mensual a compte del sistema de finançament, que en l’actualitat s’ingressava en un compte al Banc d’Espanya, segons fonts de la Conselleria.

També queda suprimida l’obligació de justificar les despeses amb un certificat de responsabilitat, tal com va establir l’anterior Executiu central a través de qui llavors era ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro. Tampoc serà necessària una autorització del Govern central per efectuar pagaments, segons les mateixes fonts.

Segons la interpretació del Govern, la fiscalització financera de la Generalitat es limitarà ara a l’informe mensual sobre despeses que està previst per les normes que regulen l’estabilitat. En tot cas, la intervenció dels comptes ha provocat ja certa polèmica, després que des de fonts del nou Govern central de Pedro Sánchez s’obrís la porta a aixecar els controlsPedro Sánchez.

Notícies relacionades

Després de la presa de possessió dissabte passat, Aragonès perfila el seu departament. Ara per ara, Albert Castellanos, que era l’actual responsable de l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), serà el secretari general de la Conselleria, el número dos, el càrrec que ocupava Josep Maria Jové, i exercirà alhora de secretari d’Economia, fins que es nomeni una altra persona. Aquesta responsabilitat era la que fins ara ocupava el mateix Aragonès amb l’anterior vicepresident, Oriol Junqueras, al capdavant del departament.

Al seu torn es dona per fet que l’actual directora general de Tributs, Marta Espasa, passarà a ser la secretària d’Hisenda de la Conselleria. 

Temes:

Generalitat