gravamen elevat

Hisenda fa caixa als gimnasos

La recaptació per IVA en aquests establiments esportius ha crescut el 28% des que es va apujar l'IVA

1
Es llegeix en minuts

La pujada del’IVA  alsgimnasos  que va aprovar el Govern el 2012 ha derivat en un increment de la recaptació per al Govern del 28% els últims cinc anys. Aquest tipus d’instal·lacions van passar d’aplicar un tipus reduït de l’impost, el 8%, al gravamen general, del 21%.

Aquestes són dades facilitades per Hisenda en una resposta parlamentària, a què ha tingut accés Servimedia. Segons aquesta informació, la recaptació per aquest impost als gimnasos s’ha disparat des dels 36.349.999 euros el 2013 fins als 44.967.014 euros l’any passat.

El diputat del PSOE per Màlaga, Miguel Ángel Heredia, que va preguntar per aquesta qüestió al Govern, fa seva la demanda de la patronal d’empresaris d’instal·lacions esportives FNEID de revertir la pujada del 2012 i tornar a situar el sector en el tipus reduït, que ara és del 10%, dos punts més alt que abans dels canvis de sis anys enrere.

Notícies relacionades

Heredia recorda que Rajoy va prometre en campanya electoral que no tocaria l’IVA, però en menys d’un any de mandat va incomplit la seva paraula, i el va apujar i de manera molt important. Aquest va ser el cas dels gimnasos, que van passar de tributar al 8% a fer-ho al 21%, més del doble.

Any rere any, la recaptació per aquest impost ha anat augmentant i, segons diu Heredia, la patronal afirma que gairebé la meitat del sector han hagut de retallar la seva plantilla i uns 800 centres esportius i gimnasos han hagut de tancar.