INFORME ANUAL

El Banc d'Espanya rebaixa l'efecte negatiu del pols independentista

El supervisor admet que l'evolució econòmica després de l'1-O va ser la més benigna de les que es va pronosticar

Recomana que les autonomies es puguin tornar a finançar en els mercats de capitals

1
Es llegeix en minuts
Salvador Sabrià

El Banc d’Espanya considera que la situació política a Catalunya continua sent un dels principals "riscos domèstics" de l’economia espanyola en aquests moments, tot i que alhora admet que dels diferents escenaris previstos a partir del referèndum de l’1 d’octubre, el resultat real sobre l’economia ha sigut el més benigne. "Els indicadors disponibles d’incertesa econòmica, que fan referència al conjunt del país, reflecteixen que l’augment significatiu de l’octubre de l’any passat va tenir un caràcter transitori, de manera que es va produir una certa normalització dels indicadors en els mesos posteriors".

El supervisor admet que "no resulta fàcil determinar la mesura en què el comportament més desfavorable que, en termes relatius, s’ha observat en els indicadors d’aquesta comunitat autònoma està vinculat amb la situació política, ja que hi ha altres factors que podrien estar afectant de manera simultània l’economia catalana". 

Notícies relacionades

Malgrat els dubtes a l’hora de fer i avaluar els seus diagnòstics sobre els efectes de la tensió independentista, el Banc d’Espanya insisteix en el seu informe que "a curt i mitjà termini, la incidència final d’aquest risc sobre el conjunt de l’economia espanyola dependrà de la magnitud i la persistència que acabi tenint aquest episodi d’incertesa política". Per al supervisor, si es rebaixa la tensió a Catalunya hi pot haver un increment més gran del PIB, mentre que un rebrot de les tensions "podria incidir negativament en la confiança dels agents i en l’activitat". 

Sistema de finançament

En un altre apartat de l’informe, el Banc d’Espanya considera que el sistema de finançament de les comunitats autònomes s’ha de revisar per adequar els seus ingressos a una estimació objectiva de les seves necessitats de despesa i per garantir "un repartiment transparent entre comunitats autònomes", a més de per augmentar la corresponsabilitat fiscal. El supervisor proposa que es reprengui "l’accés als mercats de capitals per part de les autonomies com a via fonamental de finançament" dels seus desajustos. I recomana que puguin fer ús dels diferents fons de l’Estat, tipus FLA, desenvolupats durant la crisi "només en circumstàncies excepcionals".