A PARTIR D'AQUEST DIUMENGE

Entra en vigor la nova ITV: els quatre canvis principals, al detall

Els conductors tindran la possibilitat de triar l'estació on passar una segona inspecció

motor-itv

motor-itv

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El nou reial decret que regularà la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) a Espanya els propers anys va entrar en vigor aquest diumenge. Aquests són els quatre canvis principals que suposa:

1. Possibilitat de segona revisió en una altra estació

Els conductors tindran ara la possibilitat de triar l’estació on passar la segona inspecció després de l’obtenció d’un resultat desfavorable en la primera.

La segona estació triada per l’usuari es limitarà a comprovar que, efectivament, els defectes detectats en la primera han sigut reparats.

A més, amb aquesta mesura s’assegura la imparcialitat dels operadors mitjançant incompatibilitats específiques del comerç de vehicles i de les empreses de transport per carretera i l’exigència que totes les estacions d’ITV estiguin acreditades com a organisme d’inspecció de tercera part, tipus A.

2. Lectura del sistema de diagnòstic a bord (OBD)

Les estacions també utilitzaran eines de lectura del sistema de diagnòstic a bord (OBD). El 2018, es començarà amb el control d’emissions i serà a través de les estacions d’ITV en què s’estableixi quan i com es realitzarà el control de la resta d’elements del vehicle, com, per exemple, el sistema antibloqueig de frens, el control d’estabilitat, els coixins de seguretat o els pretensors dels cinturons de seguretat, entre d’altres.

La nova normativa no introdueix nous límits d’emissions ni controlarà nous gasos nocius, malgrat que a partir del 10 de setembre les estacions revisaran el sistema de control d’emissions a través de l’OBD dels vehicles Euro 5 i Euro 6.

3. Formació dels inspectors

El reial decret també preveu reforçar els procediments de formació dels inspectors, amb formació d’actualització cada tres anys i permetent la formació professional i en línia.

Els candidats a inspector hauran de tenir la titulació de tècnic superior en automoció o altres d’equivalents, o bé la titulació de tècnic en electromecànica de vehicles automòbils o altres de similars. En aquest últim cas, amb una experiència de tres anys.

4. ITV anticipada sense afectar la data de renovació

La nova norma també obre la possibilitat de passar l’ITV fins i tot un mes abans de la data del seu venciment, sense que això modifiqui la data de la següent inspecció, i s’admet l’ITV realitzada en un altre estat membre de la Unió Europea quan se sol·liciti la seva matriculació a Espanya. A més, podran ser catalogats com a històrics aquells vehicles amb més de 30 anys des de la seva primera matriculació.

Un any d’adaptació

Notícies relacionades

A partir d’aquest 20 de maig, els operadors actuals tenen un any addicional per adaptar les seves instal·lacions i equips als nous requeriments, acreditar el compliment de les noves obligacions i obtenir-ne l’acreditació com a organismes d’inspecció de tercera part, si encara no la tenen.

Per la seva part, el Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat i les comunitats autònomes elaboraran els propers mesos un nou Manual de Procediment d’Inspecció de les estacions d’ITV conforme amb la normativa europea.

Temes:

Cotxes