MERCAT LABORAL

Un sector de la UGT planteja convocar una vaga general

Membres del Consell Confederal fan la proposta per l'"immobilisme" de la CEOE per acordar les recomanacions de pujada salarial

zentauroepp40859330 car queue as picketers next to a giant banner reading  not a171108085354

zentauroepp40859330 car queue as picketers next to a giant banner reading not a171108085354 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Agencias

Membres del Consell Confederalde la UGT han plantejat la possibilitat de convocar una vaga general aquest any, fonamentalment per l’"immobilisme" de la CEOE per acordar les recomanacions de pujada salarial i renovar l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC).

Fonts properes al Consell Confederal de la UGT van indicar a Servimedia que en la reunió que es va celebrar dimecres passat, alguns membres van plantejar la necessitat de convocar una vaga general.

El motiu fonamental és la dificultat per assolir un acord salarial aquest any amb les organitzacions empresarials, atès l’"immobilisme" que mantenen en la seva actitud. CEOE i Cepyme proposen una pujada salarial màxima d’un 3%, mentre que CCOO i la UGT plantegen un increment, almenys, d’un 3,1%, i un salari mínim per conveni de 1.000 euros mensuals, a més de la clàusula de garantia salarial.

Aquestes mateixes fonts van traslladar que "no podem permetre que torni a succeir allò de l’any passat", quan les negociacions per renovar l’AENC van fracassar, particularment, per la negativa de CEOE a incloure la clàusula de revisió salarial.

El Consell Confederal va considerar que la vaga general és una possibilitat "remota". Mentrestant, va acordar juntament amb CCOO manifestacions i concentracions davant de les seus de les organitzacions empresarials per al proper 22 de maig. Aquest òrgan de la UGT va constatar en la reunió l’"absoluta falta d’avenços" en els processos de diàleg social oberts amb el Govern espanyol i amb les organitzacions empresarials.

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, va manifestar llavors que "les dades reflecteixen una situació econòmica que fa completament injustificable que es pretengui donar continuïtat a legislacions i polítiques fetes per als anys de crisi. Si llavors eren manifestament injustes, donar-los continuïtat resulta absolutament intolerable".

Des de la central van considerar que, si l’economia espanyola creix a un ritme anual d’un 3%, els beneficis empresarials estan en nivells previs a la crisi i les retribucions dels consellers i directius augmenten, els salaris han de créixer més, i especialment els més baixos.

Els qui plantegen la vaga general també ho fan per un sentiment d’"injustícia" i "indignació", després de les manifestacions de pensionistes perquè les pensions es revaloritzin conforme a l’IPC com a norma o les mobilitzacions feministes.

Notícies relacionades

De moment, la UGT ha acordat, en unitat d’acció amb CCOO, desenvolupar un cicle de mobilitzacions creixents, la programació i la intensitat del qual dependrà de l’avenç de les reivindicacions sindicals.

En diverses ocasions, els líders sindicals de CCOO i UGT han defensat que la vaga general és una possibilitat que no es descarta i que al final arribarà si no es corregeixen les polítiques actuals i es recuperen els drets perduts durant la crisi.

Temes:

UGT