Telecomunicacions

Multa de 8,5 milions a Telefónica per pràctiques anticompetitives

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha sancionat l'empresa de telecomunicacions per presentar una oferta 'irreplicable' per als seus competidors

FILE PHOTO: The logo of Spain’s Telefonica is seen on top of their headquarters building in Barcelona February 25, 2015.    REUTERS/Albert Gea/File Photo                         GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD - SEARCH GLOBAL BUSINESS 19 FEB FOR ALL IMAGES

FILE PHOTO: The logo of Spain’s Telefonica is seen on top of their headquarters building in Barcelona February 25, 2015. REUTERS/Albert Gea/File Photo GLOBAL BUSINESS WEEK AHEAD - SEARCH GLOBAL BUSINESS 19 FEB FOR ALL IMAGES / Albert Gea (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionatTelefónica  amb 8,5 milions d’euros per incompliment de les obligacions regulatòries que té establertes com a operador amb poder significatiu de mercat en presentar “una oferta irreplicable” per als seus competidors.

El cas es remunta a l’any 2015, quan Telefónica es va presentar a un concurs convocat pelGovern basc i va aconseguir, ja el gener del 2016, part del contracte per a la prestació de serveis de telecomunicacions per a diversos edificis de l’administració autonòmica, segons ha informat aquest dimecres aquest organisme en un comunicat.

Abans de l’adjudicació, l’operador basc Euskaltel va denunciar davant de Competència que l’oferta econòmica presentada per Telefónica no era replicable per un hipotètic operador d’empreses, atenent principalment les condicions regulades dels serveis a l’engròs que els operadors contracten a Telefónica. Abans d’aquesta adjudicació, Euskaltel havia sigut prestador del servei al Govern Basc durant 14 anys.

Després d’analitzar les dades, la CNMC ha conclòs que l’oferta econòmica de Telefónica per a part d’aquest concurs no és replicable per un operador eficient i generalista amb xarxa pròpia desplegada com Euskaltel, és a dir, que aquest operador obtindria una rendibilitat negativa al prestar els serveis inclosos en l’oferta de Telefónica mitjançant l’ús de les ofertes a l’engròs disponibles al mercat.

Per tant, Telefónica va incórrer, segons la CNMC, en el que es denomina una pràctica d’“irreplicabilitat econòmica". Es tracta d’una pràctica prohibida per les resolucions dels mercats a l’engròs de banda ampla i de línies llogades terminals. D’acord amb les obligacions imposades a Telefónica, derivades de la seva posició com a operador amb poder significatiu de mercat, la companyia té prohibit dur a terme pràctiques anticompetitives, com ara reduccions de preus contràries a la regulació sectorial.

A l’hora de fixar la quantia de la sanció, el 'superregulador' assenyala que la conducta de Telefónica ha estat tipificada com una infracció administrativa "molt greu i de caràcter dolós", però ha rebaixat a un milió la sanció respecte de la seva primera proposta, al considerar que no hi ha hagut cap reincidència.

Telefónica recorrerà

Telefónica ha anunciat la seva intenció de recórrer la sanció perquè entén que la resolució és "il·legal" i "injusta" i era "impredictible" en vista de les circumstàncies concretes del concurs analitzat, segons han informat fonts de l’operadora de telecomunicacions.

Notícies relacionades

Telefónica ha insistit que Euskaltel va ser descartat des de l’inici de la licitació per no complir els requisits tècnics, i per això va ser l’únic operador concurrent i la seva conducta no va poder distorsionar la competència. "Al contrari, la seva conducta va tenir un efecte positiu en el mercat, ja que el Govern Basc disfruta d’uns serveis de telecomunicacions avançats, de gran qualitat i a un preu conforme amb el mercat i, si no, l’oferta hauria quedat deserta", incideix.

Telefónica podrà interposar directament un recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional en el termini de dos mesos a partir de l’endemà de la seva notificació.