Comerç mundial

Farmacèutica japonesa Takeda compra la irlandesa Shire per 52.300 milions d'euros

El gegant farmacèutic nipó tanca així la compra més gran de la història d'una empresa estrangera per una firma japonesa

FILE PHOTO: The logo of Japanese Takeda Pharmaceutical Co is seen at an office building in Glattbrugg near Zurich March 7, 2012. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

FILE PHOTO: The logo of Japanese Takeda Pharmaceutical Co is seen at an office building in Glattbrugg near Zurich March 7, 2012. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo / Issei Kato (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El gegant farmacèutic nipó Takeda ha anunciat aquest dimarts que ha assolit un acord per adquirir la irlandesa Shire per al voltant de 52.300 milions d’euros, la compra més gran fins avui d’una empresa estrangera per part d’una firma japonesa.

Takeda va fer pública l’operació en un comunicat després que ambdues concloguessin les negociacions en les últimes hores i de rebre el vistiplau de la junta directiva de Shire a la venda. La fusió de la farmacèutica nipona més gran amb seu a Osaka (oest) i la companyia irlandesa donarà lloc a una de les 10 farmacèutiques més grans del món, amb una facturació anual per vendes estimada en uns 25.170 milions d’euros.

L’empresa nipona abonarà 55,08 euros per cada participació de Shire, que cotitza a la Borsa de Londres, amb el que el preu total de l’operació ascendirà als citats 52.300 milions d’euros, segons ha explicat Takeda en un comunicat.

Takeda, gegant en expansió

Shire, amb seu a Dublín, és una empresa farmacèutica i biotecnològica especialitzada en tractaments per a malalties rares, i amb la seva adquisició Takeda aspira a expandir els seus negocis actualment centrats als fàrmacs oncològics, gastrointestinals i per a desordres neurològics, segons va explicar la companyia.

Takeda es trobava en negociacions amb Shire des de març i ha fet successives ofertes fins a assolir la quantitat desitjada per la seva junta directiva. L’operació se suma a altres adquisicions fetes pel gegant nipó durant els últims anys, entre les quals destaca la compra de la nord-americana ARIAD.

La compra més gran de la història una empresa japonesa

Notícies relacionades

El preu de l’adquisició la situa com la compra més gran realitzada fins a la data a l’estranger per una empresa nipona, per sobre de la compra de la firma britànica de microprocessadors ARM per part del líder nipó de les telecomunicacions Softbank per 27.300 milions d’euros el 2016.

Les accions de Takeda es van revaloritzar aquest dimarts el 3,99% a la Borsa de Tòquio, després de conèixer-se que s’havia tancat l’operació.