SECTOR ENERGÈTIC

Endesa guanya un 47 % més pel negoci liberalitzat

La companyia atribueix el creixement a l'impuls del negoci liberalitzat

2
Es llegeix en minuts

La companyia elèctrica Endesa va obtenir un benefici net de 372 milions d'euros el primer trimestre del 2018, un 47 % més que en el mateix període de l'any anterior, gràcies a l'impuls del negoci liberalitzat i a uns preus de l'electricitat més baixos que l'any passat al mercat a l'engròs.

Segons ha informat aquest dimarts Endesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici brut d'explotació (ebitda) va augmentar un 25 %, fins als 880 milions d'euros, mentre que els ingressos van caure un 1 %, fins als 5.169 milions d'euros.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha dit que la gestió integrada del marge, unida a la normalització de les condicions de mercat, la millora significativa del marge del gas, la bona evolució del negoci regulat i la reducció dels costos fixos de la companyia han estat clau en els resultats del trimestre.

Caiguda de preus en el mercat a l'engròs

Endesa ha explicat que la seva estratègia en el negoci liberalitzat li va permetre incrementar un 38% el marge, fet que va generar que l'ebitda fos més del doble que el primer trimestre del 2017, gràcies, entre altres factors, a la caiguda dels preus de l'electricitat al mercat a l'engròs, que va ser d'un 13,5 %.

Per la seva part, el negoci regulat va incrementar el seu marge en un 1%, principalment per la millora en la retribució de la distribució.

Les despeses fixes d'explotació es van mantenir respecte al primer trimestre de l'any passat, si bé en termes homogenis es van reduir un 4%, a causa principalment de la reducció de despeses de personal, que va ser d'un 3,2 %.

El resultat brut d'explotació (ebit) va créixer un 49% el primer trimestre i les inversions brutes, un 18 %, fins als 197 milions d'euros.

El deute financer net va augmentar en 1.062 milions d'euros respecte al 31 de desembre del 2017, a causa de l'excepcionalment baix flux de caixa que hi ha hagut en el trimestre i al pagament al gener d'un dividend a compte del 2017, que va suposar a la companyia el desemborsament de 741 milions d'euros.

Increment de la producció hidràulica

Notícies relacionades

La producció total en el període va ser de 18.512 gigawatts hora, un 2,5% menys que el primer trimestre del 2017, amb un fort increment de la hidràulica i renovable, d'un 35 % i un 22 %, respectivament, mentre que la producció amb gas natural i la d'origen nuclear van caure un 13 % i un 7 % respecte als tres primers mesos de l'any passat.

En volum, les vendes d'Endesa al mercat liberalitzat van disminuir un 1,6 % i en el regulat un 1 %, mentre que les de gas es van incrementar un 4 % i l'electricitat distribuïda, un 2,6 %.

Temes:

Endesa