Falsificacions

Hisenda va intervenir l'any passat 3,1 milions de productes falsificats

El valor dels materials confiscats, entre els quals destaquen joies, hauria assolit al mercat els 60 milions

 

  / POLICIA NACIONAL

2
Es llegeix en minuts

L'Agència Tributària, a través del Departament de Duanes i Impostos Especials, va intervenir durant el 2017 un total de 3,1 milions de productes falsificats en 2.999 operacions (retencions), així com a través de 87 atestats, amb les corresponents denúncies per delictes contra la propietat intel·lectual i industrial, segons ha informat el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.

El pla anual de control del frau de l'Agència Tributària considera "una de les seves prioritats" el control integral de la importació i venda de mercaderia, amb l'objectiu de desarticular possibles circuits d'economia submergida.

Amb aquest objectiu, l'Agència Tributària realitza una anàlisi per perfils de risc de totes les declaracions de comerç exterior que es realitzen en territori nacional atenent el país d'origen, tipus de producte, intervinents i altres característiques de l'operació mercantil.

Tenint en compte la distribució de les confiscacions per grup i nombre de productes, l'any passat l'evolució queda distorsionada per la intervenció, al port de Melilla, de 960.000 bolígrafs procedents de la Xina, fet que provoca que la xifra total intervinguda el 2017 en aquesta categoria de productes d'oficina superi els 1,3 milions, un 43% del total confiscat.

A més, es van confiscar més de 354.000 productes per a la higiene corporal (un 11,2% del total) i 276.000 peces de roba, calçat i complements (8,8% del total confiscat).

Valor de 60 milions

El Ministeri destaca que, si hagués arribat al mercat, la mercaderia confiscada per l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) el 2017 podria haver assolit un valor de fins a 60 milions d'euros.

Per valor dels productes confiscats, el grup més rellevant és el de la joieria, que suma una xifra estimada de més de 24 milions de euros (40,6% del total). A més, els rellotges falsificats retinguts tenen un valor d'una mica més de 12 milions d'euros (20,3%); la roba, gairebé 6 milions d'euros (9,8%), i les sabates esportives, més de 4 milions (7,4%).

Sumant retencions i atestats, del total de 3.086 actuacions, en destaquen les 1.067 que es van realitzar a Madrid (un 36% del total), seguit de les Canàries, amb 723 actuacions (un 23%); Andalusia, amb 604 (19%), i Catalunya, amb 372 (un 12%).

Ceuta i Melilla

Tanmateix, per volum de productes, destaquen la Delegació d'Andalusia, Ceuta i Melilla (2,3 milions, 73% del total) i la Comunitat Valenciana (500.000, un 16%). Aquesta última és la primera en valor del producte confiscat (24,8 milions, 41% del total), seguida d'Andalusia (17,7 milions, 29% del total confiscat).

Notícies relacionades

Del total de productes confiscats, una mica més del 92% es van requisar als ports i gairebé un 6%, alsaeroports. En canvi, per nombre d'intervencions, més d'un 88% van afectar expedicions comerciales per via aèria i una mica més del 10%, expedicions per via marítima.

De totes les intervencions, una mica més del 12% es van concentrar en equipatge de viatgers (tant per via aèria com a marítima). L'any passat, el 98% de productes falsos confiscats van procedir del continent asiàtic.

Temes:

Hisenda