consell de ministres

L'Estat assumirà la pujada de les pensions mentre la Seguretat Social tingui dèficit

El Govern proposarà en el Pacte de Toledo un nou impost a les grans tecnològiques per finançar les prestacions dels jubilats

montoroefe

montoroefe

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez / Madrid

El Govern ha reiterat aquest divendres després del Consell de Ministres que les pensions estan assegurades. El ministre d'Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, ha explicat que l'Administració General de l'Estat assumirà els increments de les pensions, com es va acordar amb el PNB, mentre persisteixi el dèficit en la Seguretat Social. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Montoro ha explicat que serà l'Estat "el que atendrà la cobertura" de les pensions en aquell període i que per a això s'"arbitraran els procediments" perquè cobreixi el dèficit de la Seguretat Social.

Montoro ha xifrat en 1.500 milions d'euros per al 2018 i 1.800 milions per al 2019 el cost d’apujar les pensions un 1,6% aquest any i d'acord amb la inflació el 2019, segons el que es va pactar amb el PNB. El cost per a aquest any se suma als 1.000 milions que ja estaven previstos en els pressupostos del 2018 per apujar les pensions mínimes i de viduïtat.

Aquestes mesures s'adoptaran en el marc del Pacte de Toledo, ha afegit, i ha instat assolir un acord entre les formacions polítiques que s'ha mostrat convençut que acabarà sent possible: "Ens convé a tots". "És fonamental", ha insistit, que "el plantejament de les pensions quedi assegurat, fixat".

Nous impostos

Montoro ha dit que la despesa de la pujada addicional de les pensions s'encaixarà en els pressupostos del 2018 gràcies a nous estalvis en el pagament d'interessos i al rescat de les autopistes. 

També ha dit que el Govern proposarà en el Pacte de Toledo la creació d'un nou impost sobre les grans tecnològiques, com ara Apple i Google, per contribuir a finançar les pensions.

Superàvit

Notícies relacionades

Montoro ha presentat l'actualització del pla d'estabilitat, que preveu que el conjunt de les administracions aconsegueixin un superàvit d’un 0,1% del PIB el 2021 per primera vegada en 14 anys i que procedeix d'un "arrodoniment", ja que s'estima equilibri pressupostari per a tots els subsectors.

Això implica que el 2021 desapareixeria el dèficit de la Seguretat Social, ja que per al 2020 s'espera un dèficit global d’un 0,5% del PIB, que correspon íntegrament a aquest subsector. "El dèficit que cal fer desaparèixer és el de la Seguretat Social", ha subratllat, i fins que això passi "serà l'Administració General de l'Estat la que atendrà els increments de les pensions, com avui s'està programant".  

Temes:

Taxa Google