conflicte laboral

Bateria de denúncies dels sindicats contra Amazon per l'aplicació unilateral del conveni

Els serveis jurídics de CGT i CCOO han presentat demandes per demanar-ne la nul·litat, ja que consideren que l'empresa s'ha saltat la negociació específica amb el comitè

amazonhuelga

amazonhuelga / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sindicats amb més representació entre els treballadors del centre logísticd'Amazon  a San Fernando de Henares (Madrid) han presentat durant el dia d'avui denúncies contra l'empresa perl'aplicació unilateral del conveni provincial del sector que va realitzar l'empresa el dia 1 d'abril.

Així ho han confirmat a aquest mitjà representants de les seccions sindicals de CGT i CCOO, de la mateixa manera que la UGT ha traslladat que encara estan estudiant la mesura.

Els sindicats CGT i CCOO han presentat, des dels seus respectius equips jurídics, al jutjat social de Madrid una denúncia que busca la "nul·litat de la mesura d'implantació del conveni", entenent que en l'aplicació per part d'Amazon hi ha un defecte de forma.

"Considerem que l'aplicació unilateral del conveni provincial suposa una modificació substancial de les condicions laborals dels treballadors i que això s'ha realitzat sense una negociació específica entre les parts", explica el president del Comitè d'Empresa d'Amazon i membre de la CGT, Moisés Fernández Rico. En els mateixos termes s'expressa Ana Berceruelo, delegada sindical de CCOO.

Des d'aquests sindicats argumenten que fins ara no s'ha produït una convocatòria específica del comitè d'empresa per negociar l'aplicació del conveni provincial, amb independència de si les negociacions han derivat en un acord o no entre les parts.

Els càlculs dels sindicats són que el procés judicial per resoldre si Amazon no ha realitzat correctament la transició entre convenis duri al voltant de quatre mesos, tot i que es pot arribar a allargar fins a un any. També es mostren optimistes davant de la sentència.

Fonts del sindicat UGT, per la seva part, es troben actualment debatent la fórmula i els termes en els quals presentar una demanda de molt similars característiques. La data per impugnar l'aplicació unilateral del conveni per part d'Amazon venç avui.

Del conveni d'empresa al sectorial

Fa mesos que els treballadors del centre logístic d'Amazon a San Fernando de Henares, el més gran del gegant electrònic a Espanya, intenten que l'empresa s'assegui a negociar un nou conveni col·lectiu, atesa l'extinció de la ultraactivitat del conveni propi d'empresa que imperava fins a l'abril.

Els diferents sindicats amb representació entre els treballadors del centre coincideixen que abandonar el conveni propi d'empresa significa pèrdues salarials i de drets laborals, com un descens de la remuneració del 20% de mitjana en les pagues extres. L'empresa, al contrari, assenyala que la transició implicarà alces d'entre un 1,6% i un 5,6%, depenent de factors com el rang i l'antiguitat, sense desgranar els càlculs estimats.

El conflicte laboral pel conveni fa mesos que està present al centre de San Fernando de Henares i el mes de març passat va ser motiu de la primera vaga de treballadors d'un centre d'Amazon a Espanya.  

Vaga europea per al Prime Day

Els sindicats pretenen mantenir viva la flama del conflicte laboral amb Amazon i coordinar-se amb els diferents centres que el gegant del comerç electrònic té distribuïts per tot el continent europeu. Des de les diferents organitzacions afirmen que s'han teixit contactes amb altres plantes amb problemàtiques similars per preparar de cara alPrime Day, al juliol i encara sense data concretada, una vaga a tot Europa.

Notícies relacionades

El Prime Day és un esdeveniment especial que Amazon celebra des del 2015 i en el qual ofereix promocions i descomptes en les seves compres. L'objectiu dels representants dels treballadors és coordinar un atur total per evitar que l'empresa pugui redistribuir la seva activitat a través dels diferents centres i pal·liar parcialment els efectes de la vaga. Una cosa que ja va ocórrer en les aturades a San Fernando de Henares dels dies 21 i 22 de març amb, entre d'altres, el centredel Prat de Llobregat  (Barcelona).

Les fonts sindicals consultades coincideixen a estar mantenint contactes amb centres de França, Alemanya, Polònia i Itàlia.