TRAMITACIÓ PARLAMENTÀRIA

Montoro s'ha quedat gairebé sense marge per negociar els Pressupostos

Els comptes del 2018 no tenen el capítol de "despeses diverses" per encaixar més partides de despesa

El Congrés debat les sis esmenes de totalitat de l'oposició contra el projecte del Govern

undefined42759789 madrid  02 04 18  economia  rueda de prensa de cristobal mon180424142947

undefined42759789 madrid 02 04 18 economia rueda de prensa de cristobal mon180424142947 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Amb sis mesos de retard, el ple del Congrés dels Diputats inicia aquest dimecres el debat del projecte de llei de pressupostos de l'Estat del 2018 amb la defensa de les sis esmenes de devolució presentades per PSOE, Units Podem, ERC, PDCat, Compromís i EH Bildu que, previsiblement, resultaran rebutjades aquest dijous, amb els vots en contra de la coalició pressupostària que recolza el Govern (PP, Ciutadans, UPN, Fòrum Astúries i Coalició Canària). La majoria dels partits que rebutgen els pressupostos en critiquen l'austeritat, la insuficiència de les inversions i que no inclouen unes despeses i ingressos realistes.

Els Pressupostos del 2018 són uns comptes sobre els quals el Govern encara no té garantits els suports necessaris per culminar la seva aprovació definitiva en les pròximes setmanes i en els quals, no obstant, s'ha guardat un marge gairebé nul per poder incorporar noves esmenes negociades amb l'oposició.

Per primera vegada, ha desaparegut del projecte de llei de Pressupostos l'anomenada “secció 31”, de “Despeses de diversos ministeris”, que tradicionalment ha servit de calaix de sastre per donar sortida a les esmenes de més despesa negociades amb l'oposició. Així, les conegudes com a “esmenes de campanar” -per l'avantatge que treuen en les seves circumscripcions electorals els diputats que les negocien- tindran en aquesta ocasió difícil encaix en els Pressupostos del 2018 davant l'absència de la secció de “Despeses de diversos ministeris”, que l'any passat va ser dotada amb més de 2.700 milions d'euros.

Esmenes de campanar

En aquesta ocasió, el tradicional marge que es guarda el Govern en la secció 31 per encaixar noves esmenes de despesa durant la tramitació parlamentària ja s'ha esgotat amb les mesures pactades en les últimes setmanes entre el Govern i Ciutadans, així com amb els altres grups parlamentaris que han compromès el seu suport a l'Executiu (Coalició Canària, UPN i Fòrum Astúries). El projecte de Pressupostos incorpora una pujada de l'1,75% per a empleats públics, pujades d'entre el 3% i el 1% per a les pensions més baixes, una rebaixa de l'IRPF, l'ampliació del permís de paternitat o la retallada al 10% de l'IVA del cine, entre altres mesures.

“Hi ha marge” per avançar en la negociació, va apuntar, no obstant, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, després d'entregar el projecte de llei a la presidenta del Congrés dels Diputats el 3 d'abril. Però al desaparèixer la secció 31, la negociació amb l'oposició d'esmenes que impliquin més despesa està condicionada que, a canvi, es doni de baixa una altra partida de despesa similar. Així, només serà possible incorporar la construcció d'un nou tram de carreteres, per exemple, si a canvi s'assenyala un altre tram que es deixarà de fer o es dona de baixa una altra partida de despesa per una suma similar. 

Hisenda reconeix que aquest procediment redueix la possibilitat de negociar noves incorporacions de despesa al projecte de llei; no obstant, és l'únic procediment disponible per poder encaixar demandes d'última hora que permetin conquistar el suport del PNBPNB i de Nova Canàries que encara no té el Govern per al projecte de Pressupostos del 2018.

De passada, Hisenda espera que la desaparició del calaix de sastre que representa el capítol de “Despeses de diversos ministeris” eviti que es repeteixin situacions com les del 2017, quan els grups de l'oposició van presentar gairebé 4.000 esmenes a càrrec de la secció 31 del projecte de llei de Pressupostos.

Esmenes de totalitat

La sis esmenes de devolució que es debaten aquest dimecres i aquest dijous al Congrés dels Diputats, previsiblement, comptaran amb 175 vots a favor (PSOE, Units Podem, ERC, PDeCat, Compromís i EH Bildu) i 175 en contra (PP, Cs, UPN, Fòrum Astúries, Coalició Canària i Nova Canàries). 

Si és així, després de repetir-se tres vegades la votació, les esmenes resultaran rebutjades al no comptar amb un nombre de vots més alt a favor que en contra. 

Si es compleix aquest pronòstic el projecte de llei podrà seguir endavant amb la seva tramitació a la Comissió de Pressupostos, amb el debat de les esmenes parcials que els grups podran presentar abans d'aquest divendres.

Notícies relacionades

La votació del dictamen de la Comissió de Pressupostos es produiria, previsiblement, en la segona meitat de maig. 

En aquest moment ja es votarà el projecte del Govern (aquest dijous el que es voten són les esmenes de totalitat) i el Govern necessitarà majoria absoluta (176 vots) per tirar endavant el text. El Govern confia que el PNB pugui prestar el seu suport al text de l'Executiu si s'haresoltla situació política a Catalunya. A més, el Govern confia n que en aquest moment, el vot a favor del projecte del diputat de Nova Canàries, Pedro Quevedo, permeti la definitiva aprovació dels Pressupostos, com va passar el 2017.